Infot

TimeAttack?

1.5.2011

Mitä on TimeAtack?

TimeAttack on autourheilua puhtaimmillaan, nopein aika voittaa. TimeAttack-kilpailut ajetaan RADALLE.com tapahtumien yhteydessä jokaisella Suomen moottoriradalla. Kilpailu koostuu aika-ajoista sekä finaalista nimeltä SuperLap joista kummastakin on mahdollista kerätä pisteitä. Samalla aika-ajot tarjoavat kuljettajille mahdollisuuden tutustua rataan ja hioa auton säädöt valmiiksi SuperLappia varten. Pisteytysjärjestelmällä taas pyritään palkitsemaan kuljettaja jonka kalusto ja ajosuoritus pysyy niinsanotusti nipussa koko kauden. Tällätavalla kilpailun jännitys säilyy viimeiseen kisaan asti antaen kaikille kilpailijoille tasaväkisen mahdollisuuden kausivoittoon ja huikeisiin palkintoihin.

TimeAttackissa on kolme pääluokkaa:

Club-luokka on tarkoitettu käytännössä pakasta vedetyille vakioautoille eikä niissä tarvita kaaria. Itse kilpailuissa nopeudet pyritään pitämään aisoissa ylimääräisillä hidasteshikaaneilla vaaratilanteiden välttämiseksi. Kuljettajiltakin vaaditut ajovarusteet ovat samalla minimaaliset (kypärä) jolloin osallistumiskynnys on mahdollisimman matala. Tämä onkin paras luokka tulla tutustumaan oikeaan kilpa-ajoon ja omaan kalustoon sekä ajotaitoon. Club-luokka on jaettu kahteen osaan: yli ja alle 2.5 litraiset turbokertoimen ollessa 1.6. Käytännössä tämä tarkoittaa ahdetun auton iskutilavuuden kertomista 1.6:lla jolloin se jää joko yli tai alle 2.5litraisiin. Esimerkkinä esim. VAG-konsernin 1.4 litraisella ahdetulla koneella olevat menopelit jäävät ns. ”pikkuluokkaan” mutta isommilla 1.6 tai 2.0 litraisilla ahdetuilla koneilla olevat autot joutuvat ”isoon” luokkaan.

Competition-luokka on tarkoitettu jo hieman parannelluille katu- tai kilpa-autoille. Samalla kun kaluston ominaisuudet paranevat niin tässä luokassa vaaditaan jo turvakaaret sekä paremmat ajovarusteet kuljettajille. Tässä luokassa nähdäänkin yleensä katuautoja joiden alustaa ja tehoa on paranneltu maltillisesti mm. coilovereilla, pienillä tekniikkapiristyksillä sekä katuslickseillä. Tämä luokka on omiaan myös hieman maltillisemmille kilvettömille kilpa-autoille joista ei ole syystä taikka toisesta haluttu tehdä täysveristä kisapeliä. Competition tarjoaakin jo hieman haastavempaa kilpa-ajoa kokeneille kuljettajille ja toimii erinomaisena astinlautana Unlimited-luokkaa varten.

Unlimited-luokka on juuri sitä miltä se kuulostaakin, rajoitukseton. Tässä luokassa vaaditaan käytännössä ainoastaan tietyt turvavarusteet kuten turvakaaret sekä hyväksytyt ajoasut, muuten  ajoneuvojen rakentelu on vapaata. Ehkä tunnetuimpia kilpa-autoja tässä luokassa on Antti Oksan entinen SuperSaloon Audi jossa ei ole muuta vakiota kuin alkuperäistä muistuttava ulkokuori. Muita ajoneuvoja joita tässä luokassa on nähty on mm. Cridde Valtosen RX-7 Mazda joka on nähty esimerkiksi GTI-lehdessä. Tämän kilpaluokan autot ovat rakennettu vain yhtä päämäärää silmälläpitäen, olemaan mahdollisimman nopeita radalla. Usein nähtyjä muokkauksia ovat mm. täysi putkirunko, täysin uusittu voimansiirto ja alusta loppuunasti rakennettu moottori sekä kori ilmanottoineen ja diffuusoreineen. Unlimited-luokan autot ovatkin kolistelleet useiden Suomen moottoriratojen rataennätyksiä.

Kilpailuihin pääset ilmoittautumaan täältä. Ilmoittautumalla ennakkoon säästät puhdasta rahaa saamalla sisäänpääsyn itsellesi (kuljettajalle) sekä kahdelle mekaanikolle. Vielä kerkeät mukaan kesän 2011 nopeimpaan kisasarjaan!