Infot

TimeAttack?

1.5.2011

TIMEATTACK - Se ainoa ja oikea!


Timeattack on suomen tuoreimpia ja nopeimpia ratakilpailu sarjoja. Normaalisti radalla kilpaa ajettaessa ajetaan toisia vastaan, mutta Timeattackissä vastuksena on kello.  Nopeimman kierroksen ajanut voittaa ja jokainen ajaa yksilö suorituksen vaikka koko luokka ajaa yhdessä radalla. 

Timeattackin hienous piileytyykin siinä että pelkkä nopeus ei riitä, vaan vaaditaan myös virheetön suoritus. Yhden kaarteen munaus voi maksaa ensinmäisen sijan. Tämän lisäksi Timeattackkiin on helppo hypätä mukaan, koska laji on huomattavasti halvempaa harrastaa kuin monet muut rata-auto sarjat. Timeattackissä luokat määräytyvät kolmeen eri luokkaan: Club, Modified ja Unlimited.

 


Timeattackiä ajetaan suomessa 4-8 kilpailua vuodessa, RADALLE.comin tapahtumissa ympäri suomea eri moottoriradoilla. Mukaan mahtuu suomen oma nürburgring eli Ahvenisto, hurjista nopeuksista tunnettu Motopark, Etelä-Pohjanmaan kuningas rata Botniaring sekä Legendaarinen KeMoRa. Aikaisempina vuosina on ajettu myös Pesämäellä ja Alastarossa. Timeattack päivä aloitetaan treenivuorolla eli WARM-UPilla, jolloin kuljettavat tutustuvat rataan ja kukin Alaluokka ajaa oman vuoronsa. Yleisesti yksi vuoro kestää noin 15-20min. Treenien jälkee vuorossa on AIKA-AJOT, joiden aikana kierroksia ruvetaan kellottamaan ja nopein aika lasketaa. Aika-ajojen 6 nopeinta pääsee ajamaan SUPERLAPin joka on ns. pääsuoritus. Superlappiä ajetaan VAIN 1 KIERROS (Luokasta riippuen myös lämmittelykierroksia 1 tai puolitoista kierrosta), joten silloin on annettava kaikki. Jokaisen alaluokan 3 nopeinta palkitaan superlapin perusteella.


 CLUB jaetaan kahteen alaluokkaan, Yli 3000cc (eli 2950cc ja siitä ylöspäin) ja Alle 3000cc (2949cc ja sen alle), ahdinkerroin on yleensä 1.6x ja 1.8x välillä. Clubissa on mahdollisuus kenen tahansa osallistua lähes olemattomalla kynnyksellä, koska kyseinen sarja on tarkoitettu vain tavanomaisille katuautoille (Auton tulee olla katsastettavissa tieliikenteeseen). Clubissa on kielletty mm isot aerodynamiikka osat, isot kevennykset, Semislick renkaat, ja vastaavasti vaadittua on etupenkkien etupuoleinen sisusta kokonaisena, katurenkaat jne. Clubissa ei tarvita FIA-hyväksyttyjä ajovarusteita tai turvakaaria, vaan huppari ja motocross kypärä riittää. Koska Clubin autot ovat katuautoja, nopeuksia pienennetään SHIKAANILLA.


MODIFIED on Clubista seuraava luokka, joka myös jaetaan clubin tavoin yli ja alle 3000cc (ahdinkerroin on yleensä 1.6x ja 1.8x välillä). Modifiedissä on kuitenkin näiden lisäksi vielä Competition alaluokka. Modifiedit ovat tarkoitettu nopeille katuautoille, budjettikilpureille ja muille pienemmän tason kilpa-autoille (Kuten roadsport, V1600, Rallisprint jne). Modifiedin pienemmissä luokissa (Yli ja Alle 3000cc) auto tulee olla katsastettavissa tieliikenteseen sekä vaaditaan turvakaaret, FIA hyväksyttyä ajovarustetta, mutta vastavuoroisesti saa ajaa semislicksillä, autoa saa keventää, aerodynamiikkaa lisätä jne. 


Modified Competitionissa mennään muuten samoilla säännöillä mutta auto ei tarvitse olla katsastettavissa tieliikenteeseen, Aerodynamiikka on vielä on vielä vapaampaa sekä muita pieniä vastaavia eroavaisuuksia. Modified Competition toimii myös usein ponnahduslautana Unlimited luokkaa varten.

 


UNLIMITED on timeattackin kuninkuusluokka, joka on nimensä mukaisesti lähes vapaa. Auto tulee olla kuitenkin sarjavalmisteinen.  Luokassa vaaditaan tietyt turvatoimet autosta, mutta muuten autot ovatkin aika vapaita. Unlimitedin autoissa on useasti suuret Aerodynamiikka osat, loppuun asti rakennettu ja hierottu moottori sekä voimansiirto jossa harvemmin on mitää edes alkuperäistä kunnioittavaa osaa jäljellä. Mukaan pääsee lähes millä vain "oikealla" kilpa-autolla (WTCC, GT300/GT500, Super Saloon, GT3, DTM jne.) mutta mukana on myös kotimaan hurjimpia virityksiä. 


Lisätietoa lajista, kuljettajista ja kilpailuista www.timeattack.fi