Grüne Hölle – Vihreä Helvetti
Jackie Stewart nimesi Nürburgringin pohjoisen rataosuuden, Nordschleifen otsikon mukaisesti 1960-luvun lopulla erään kilpailun päätteeksi. Eikä skottilainen välttämättä yhtään liioitellutkaan, rata on nimittäin maailman vaativimpia niin henkisesti kuin fyysisestikin. Kuka on siellä ollut mestari omana aikanaan, on varmasti ollut aikakautensa huippukuljettaja.
Rata valmistui vuonna 1927 ja kahden vuoden työttömyystöissä oli parhaimmillaan mukana lähes 3000 työläistä. Aluksi koko radalla oli mittaa reilut 28 kilometriä koostuen pohjoislenkistä, eli Nordschleifesta, eteläisestä Südschleifesta sekä lähtö- ja maalialueesta.
Radan alkuperäiset 179 mutkaa oikaistiin noin 30 vuotta sitten nykyisiksi 73 mutkaksi lukuisten onnettomuuksien johdosta. Todellisuudessa radan turvallisuus ei juurikaan kohonnut oikaisujen myötä kasvaneiden nopeuksien takia.
Südschleife katosi kartalta 1984 nykyisen GP-radan rakentamisen myötä. Nürburgringin GP-radalla muuan muassa formula ykköset ajavat oman Euroopan GP:ksi nimetyn kilpailunsa ja se onkin varsin moderni ja nykyaikainen rata leveine turva-alueineen.
VLN-sarjan kilpailuissa sekä 24 tunnin kilpailussa käytetään Nordschleifen ja GP-radan muodostamaa kokonaisuutta, jonka kierrokselle tulee mittaa noin 25 kilometriä.
Ratakierros Nikon kanssa
Kurvattaessa turvalliselta ja jopa vähän tylsältä GP-radalta Nordschleifelle, homman luonne muuttuu täysin. Kiihdyttäessä jyrkästi laskevaa baanaa kohti Hatzenbach shikaaneja, huomaa miten kapea ja epätasainen vanha rata on. Heti liukkaiden shikaanien jälkeen noustaan Quiddelbacher Höheen ja siitä Flugplatzin vauhdikkaalle osuudelle, jossa Hondan nopeusmittari osoittaa lähes 240 ennen kovaa jarrutusta Arembergin oikealle vievään mutkaan.
Fuchsröhre ja sitten Adenauer Forstin metsässä uskomattoman tiukka vasen-oikea-vasen-oikea shikaani viiden kilometrin kohdalla. Tästä jatketaan Kallerhardin ja Wehrseifenin mutkien kautta Breidscheidin kylän mukaan nimettyyn kohtaan, joka on samalla radan alin kohta. Lähtöpaikalta on laskeuduttu nyt kolmisensataa metriä.
Ex-mühlen ja Bergwerkin tiukkojen mutkien jälkeen rata laskee alas loiviin Kesselchenin ja Klostertalin laakson mutkiin, jotka voi päästellä Hondalla nilkka suorana.
Laaksosta rata nousee jyrkästi kohti kuuluisaa karusellimutkaa, jonka epätasainen betonilaatoista koostuva doseeraus ravistaa paikat hampaista.
Hohe Achtin kukkulalla ollaan takalenkin korkeimmalla kohdalla ja edessä on radan vaikein neljänkilometrin jakso. Wipperman, Eschbach ja sitten yllättävä pudotus Brünnchenin mutkaan saa olon tuntumaan kuin vuoristoradassa.
Pflanzgartenin nyppylässä rata putoaa alas niin rajusti, että Honda pyörät irtoavat hetkeksi radan pinnasta.
Pikkukarusellin ja Galgenkopfin jälkeen avautuu kolme kilometriä pitkä suora Döttinger Höhestä kovavauhtisen Antoniusbuchen kautta Tiergarteniin. Hohenrainin hidastusmutkat hillitsevät vauhdin tehokkaasti ennen kuin ollaan taas GP-radan lähtösuoralla aloittamassa uutta kierrosta
Nürburgring tarjoaa nähtävää ja koettavaa
Kylän yläpuolella 676 metriä korkean vuoren huipulla komeileva Nürburgin vanha linna on muistona niistä ajoista jolloin kreivi Theoderich I von Are hallitsi aluetta. Sittemmin piskuinen kylä on tullut paremmin tunnetuksi maailmalla juuri Nürburgringin toimesta. Nykyään alue on suosittu turistien keskuudessa ja tarjoaa lukuisten kilpailujen ohella paljon koettavaa historiallisten ja nykyaikaisten asioiden parissa.
Alkuperäinen vanha 20-luvun ratavarikko pilttuineen on edelleen nähtävänä ja jopa käytössä vuotuisen Oldtimer Festivalin aikaan. Silloin rata-alueelta voi bongata Mercedeksen, Alfa Romeon ja Bentleyn vanhoja kilpa-autoja, joilla Rudolf Caracciola, Tazio Nuvolari ja Berndt Rosemayer loivat aikoinaan uransa.
Alueelta löytyvän elämyspuisto monissa halleissa pääsee tutustumaan autoiluun liittyviin asioihin ja ilmiöihin. Ajan saa myös hyvin kulumaan erinomaisessa kilpa-automuseossa tai karting-radalla.
Päivä kilparadalla
Nürburgringillä voi paitsi katsella kilpailuja, myös ajaa itse vanhalla Nordschleifella omalla autolla. Yksittäinen kierros kustantaa 16 euroa ja lisäksi saatavilla on myös erilaisia sarjalippuja ja kausikortteja. Mikäli ajaminen ei kiinnosta, voi päivän viettää katsellen muiden huimisteluja vanhalla radalla.
Samalla voi bongata autotehtaiden tulevia malleja testaamassa ajo-ominaisuuksia todellisissa olosuhteissa. Nürburgring palvelee nimittäin lähes ympärivuotisesti eri autotehtaita koeajolenkkinä.
Ringillä sijaitsee myös muutamia ajokouluja ja äärimmäisiä kokemuksia haluavat voivat ottaa yhteyttä Ring-Taxiin, joka tarjoaa kyytiä Nordschleifella BMW M5-malleilla. Tämä lysti maksaa 175 euroa eikä sitä voi suositella heikkohermoisille tai sydänvikaisille, sen verran kovaa kierros meinaan mennään.
RADALLE.com Kauden huipennus 1.-2.12.07 Nürburhringillä.
lisäinfoa ja paikkojen varaus aukeaa pian.
RADALLE.com GreenHell Tour 2007 uutinen:
klikkaa Tästä
RADALLE.com KaudenAvaus Artukaisissa 12.5
klikkaa Tästä