Uutiset

Rata SM Kemora 30.6.-1.7. Reissuraportti

6.7.2007

Reissuraportti rataSM Kemora 30.6.-1.7.2007

RADALLE.com päätti käväistä seuraamassa Suomen ykkös rata-ajajia Kemoran SM-osakilpailussa.
Paikan päälle saavuttuamme menimme tapaamaan radan suurta puuhamiestä Ahosen Jyriä ja kävimme pikaisesti läpi viime aikojen sattumukset ja tapahtumat. Kysyttyämme lupaa tehdä reissusta juttua kuvineen, esitti Jyri minulle loistavan vastakysymyksen. Haluaisimmeko toimia ratatuomareina kisapäivänä jolloin pääsisimme tapahtumien keskipisteeseen sekä saamaan hyviä kuvia varsinaisista kisatilanteista. Tämähän sopi meille mainiosti ja hieman iltaa istuttuamme siirryimme majoituksille odottamaan innolla seuraavaa päivää.

Aamiaisen jälkeen ratatuomarit kokoontuivat kuulemaan viime hetken opastukset sekä saivat tuomaripisteille tarvikkeita mm. radiopuhelimet, aikataulut sekä muistiinpanovälineet mahdollisten kisan aikana sattuvien kolarointien ja kiellettyjen ohitusten raportoimiseen.

Sunnuntain Rata-SM osakilpailu ajettiin puolipilvisessä säässä, mutta onneksi suuremmilta sateilta säästyttiin. Sade kasteli rataa hieman GT-luokan kisalähdön aikana, mutta muuten saatiin kisat ajaa kuivalla ja upouudella Kemoran asvaltilla. Viikonloppu oli onnistunut ja tarjosi yleisölle varmasti viihdykettä koko rahan edestä. Niin paljon radalla sattui ja tapahtui.

Jesse Krohnin näytösajo superkarting-autolla oli hurjaa katseltavaa. Auto kiihtyy 0-100km/h 2,5 sekuntia ja huippunopeus 270 km/h. Tarkoituksena oli yrittää epävirallista rataennätystä, koska virallinen voi syntyä vain kilpailun aikana. Tavoite kuitenkin epäonnistui takarenkaan rikkoutumisen vuoksi. Sunnuntaina Kemoran rata sai kuin saikin uuden rataennätyksen ja siitä vastasi formula 3 kuljettaja Tomi Lilmonen. Kemoran uusi rataennätys on 1.03.788. Myös Anssi Kela ajoi hyvän kierrosajan 1.03.937



FORMULA 3: TOMI LIMMONEN PALASI VOITTOKANTAAN

Sunnuntain F3-kisan voittaja oli tuttu lauantailta. Tomi Limmonen vei molemmat lähdöt nimiinsä, ja näytti muutaman vaisun esityksen jälkeen, että miehessä on mestariainesta. Anssi Kela ajoi myös todella vahvan viikonlopun, ollen kahdesti toinen. Viron Jegor Popov sijoittui kolmanneksi, eli palkintopallilla olivat samat miehet kuin lauantaina, ja vieläpä samassa järjestyksessä.

Kakkosruudusta lähtenyt Anssi Kela oli lähdössä erittäin vahva, ja raivosi kärkeen heti ensimmäisessä mutkassa. Limmonen palasi kuitenkin nopeasti takaisin kärkipaikalle Kelan menettäessä vauhdin huonollaajolinjalla. Popov ajoi koko kisan kolmantena, vaikka kävi erittäin kovaa kamppailua neljänneksi ajaneen Jari Koiviston kanssa.

Voittaja ei tyytyväisyyttään peitellyt, eikä ollut syytäkään.
- Ainoastaan aika-ajossa menetin yhden pisteen, muuten oli täydellinen viikonloppu, hehkutti iloinen Limmonen.

Anssi Kela näytti, että nopeutta on, kun päästään ajamaan kunnon moottoriradoille. Kela jatkaa Kemoran jälkeen SM-pistejohdossa.
- Vaikka menetin alussa saamani kärkipaikan, niin ajattelin, että ei hätää, kuitataan asia myöhemmin. Mutta Tomi meni pirun kovaa, eikä vauhtini riittänyt. Niin kovaa ajoin kuin vain autosta lähti, kertoi Kela.

Jesse Krohnin tekniikkaongelmien myötä Jegor Popov nousi Mika Salon ADRF-tallin kärkikuljettajaksi. Kaksi kolmossijaa nostivat Popovin SM-pistetilannetta mukavasti.
- Koiviston kanssa oli tosi kova taistelu. Vaikka lähtöni oli huono, kisasta jäi hyvä maku, hymyili Popov.

Anssi Kelan pistejohto SM-sarjassa on nyt toisena olevaan Limmoseen kolme pistettä; Kelan pisteet ovat 87 ja Limmosen 84. Kolmantena on äärimmäisen tasaisesti kauden ajanut Rami Räikkönen 76 pisteellä.


FORMULA FORDEISSA DRAMATIIKKAA

Formula Fordin Sunnuntain kilpailu oli dramaattisia tapahtumia täynnä. Vaiherikkaan kisan vei lopulta sekä viikonlopun tuplavoittajaksi että SM-pistekärkeen noussut Mika Vähämäki. Paalupaikalta lähtenyt Mika Vähämäki ampaisi alussa kärkeen, ja Antti Buri jatkoi hyviä lähtöjään ja nousi ensimmäisessä mutkassa kakkoseksi ohi Miika Hirsimäen. Ensimmäisellä kierroksella alkoi hässäkkä, kun Buri ja Hirsimäki hieman törmäilivät, ja Marko Vähämäki ei ehtinyt väistää Burin autoa törmäten siihen. Sekä Marko että Antti joutuivat keskeyttämään. Hirsimäki putosi hässäkän seurauksena viimeiselle sijalle. Alun törmäilyn seurauksena radalle tuli turva-auto,
koska Burin auto oli jäänyt erittäin pahasti keskelle rataa.

Hurjan nousun kohti kärkeä aloittanut Sami Isohella paranteli sijoitustaan jatkuvasti, ja oli siirtynyt tässä vaiheessa jo kakkoseksi ahdistelemaan Mika Vähämäkeä. Ohitusta saatiin odottaa muutama kierros, mutta Isohella siirtyi kuin siirtyikin kärkeen lähdettyään viimeisestä lähtöruudusta. Isohellan johtaessa viimeiselle kierrokselle asti alkoi yleisökin jo pitää varmana Samin
voittoa, mutta vain muutama mutka ennen maalia onnistui Mika Vähämäki tekemään
ratkaisevan ohituksen. Vähämäki onkin kauden aikana jatkuvasti parantanut asemiaan, ja on vahva ehdokas mestaruustaistossa.

- Ainoa miinus tästä viikonlopusta oli pisteiden menetys aika-ajossa. Epäselvät liputukset vähän häiritsivät kilpailua, mietti Vähämäki.

Isohella oli pettynyt, vaikka taistelikin hienosti.
- Lauantain kisassa oli ongelmia katalysaattorin kanssa, ja vaikka vika oli korjattu, pätki auto välillä pahasti. Tietenkin sellainen pätkiminen sattui juuri viimeisellä kierroksella, manasi Isohella.

Aki Sandberg otti viikonlopun toisen kolmostilansa. Velipoika Tom puolestaan ajoi Formula Ford-uransa parhaan sijoituksen, ja puristi neljänneksi.

- Johan oli vaiherikas kisa! Välillä ei oikein tiennyt, milloin radalla saa ohittaa ja milloin ei, kommentoi Aki sekavaa kisaa turva-autoineen ja liputuksineen.

SM-pisteissä Mika Vähämäki siirtyi kärkeen 73 pisteellä. Toisena majailee Miika Hirsimäki 65 ja kolmantena Sami Isohella 59 pisteellä.


SEPP SELVÄÄN VOITTOON GT:SSÄ

Indrek Sepp oli tänään vahvin GT-luokan SM-lähdössä. Paalupaikalta kisaan starttasi Markku Hietamäki Audi A4 DTM -autollaan, mutta Sepp kuittasi hänet Dodge Viperilla jo heti lähdön jälkeen. Hietamäki vastasi hyvin Seppin vauhtiin, kunnes tapahtui lipsahdus: - varikkosuoran päässä olikin todella liukasta, ja Audi lipsahti siinä leveäksi. Peli oli sen jälkeen menetetty, Hietamäki kertoili.

Indrek Sepp oli tyytyväinen onnistuneeseen kisaan, sillä hänellä oli suuria vaikeuksia edellisessä kisassa Tallinnassa.
- Nyt kaikki toimi hienosti. Hietamäki tuli kovaa, mutta hänen spinnauksensa kyllä
helpotti minun tehtävääni, Sepp myönsi.

Kolmanneksi ylsi vieraileva kuljettaja John K. Westman Ford Sierra Cosworthilla.

Markku Hietamäki johtaa kuitenkin edelleen SM-pisteissä 89 pisteellään, Sepp on kakkosena, pisteitä hänellä 73 ja Janne Laitinen kolmantena, pisteitä hänellä 55.


LÄHTEENMÄKI VOITTOON SUPER TOURINGEISSA

Päivän Super Touringien lähdössä nähtiin monenlaista. Ennakkosuosikki Lähteenmäki epäonnistui lähdössä, mutta nousi lopulta koko kisan voittoon. Pitkässä 25 kierroksen kisassa on pakollinen varikkopysähdys ja renkaanvaihto, ja tämä taktikointi toi lähtöihin lisäväriä.

Paalulta startannut Pasi Lähteenmäki nyykähti lähdössä ja putosi letkassa peräti neljänneksi. Ari Laivola sitä vastoin onnistui mainiosti ja karkasi kärkeen. Pitkään mentiin Laivolan ja Lähteenmäen kisatessa keskenään kärkipaikasta, kolmossijaa hätyytteli tukku kuljettajia ja sijoitukset vaihtuivat vauhdikkaasti.

Martin Merisaaren Honda Civicin eturipustukset pettivät kisan puolivälissä ja hän joutui keskeyttämään pääsuoralle vaaralliseen paikkaan. Tämän johdosta radalle tuli safety car, joka jouti vetämäään letkaa useita kierroksia. Pasi Lähteenmäki oli ehtinyt käydä jo varikolla, mutta nyt muut huomasivat tilaisuutensa tulleen ja suuntasivat varikolle.

- Minä en nähdyt SC-kylttiä, enkä tajunnut mennä heti ensimmäisellä kierroksella sisään, varikkokäynnillä useita sijoja menettänyt Ari Laivola kertoi.

Hänen työnsä alkoi alusta, kun SC poistui radalta, sillä johtopaikka oli muuttunut sen aikana peräti kuudenneksi. Laivola aloitti määrätietoisen nousun ja oli viimeiselle kierrokselle lähdettäessä jo neljäs.

Mika Heinonen oli Honda Intergralla kakkosena, mutta Laivola humautti kerralla ohi sekä Raimo Haukan että Janis Horeliksin. Maaliin tultiin järjestyksessä Pasi Lähteenmäki, Ari Laivola ja kolmanneksi ensimmäistä kertaa palkintopallille noussut Mika Heinonen.

- Oli minulle hieman epäedullista, että menin varikolle juuri ennen Safety Carin tuloa radalle. Onneksi tilanne kostautui vielä enemmän Laivolalle, joten etu kääntyikin yllättäen minun suuntaani, ihmetteli voittajaksi yltänyt Lähteenmäki. Lähteenmäki suuntasi Honda Civicillään varikolle melkein heti, kun varikon portti aukesi kisan kymmenennellä kierroksella. - Renkaat olivat Laivolaa
jahdatessa kuluneet niin loppuun, että oli pakko käydä vaihtamassa, Lähteenmäki paljasti.

Mika Heinonen ajaa tällä kaudella ensimmäistä vuottaan ja nyt hän ylsi parhaaseen sijoitukseensa tässä erittäin kovassa ja vaikeassa kisassa.
- Minulla alkoi olla jo paukut loppu ja kun tajusin viimeisellä kierroksella, että sieltä tulee "isot pojat" niin päätin päästää suosiolla ohi, hän kuvailee Laivolan ohitusta.

SM-pisteissä Super Touringien johtopaikkaa pitää edelleen Pasi Lähteenmäki peräti 91 pisteellä. Kakkosena on hallitseva Suomen mestari Ari Laivola 69 pisteellä ja kolmantena on Raimo Haukka, 55 pistettä.



LEGENDSEISSÄ SATTUU JA TAPAHTUU

Perinteisesti Legends-kisat ovat tapahtumarikkaita, eikä poikkeusta tapahtunut Kemorassa sunnuntainakaan. Voiton vei Rory Penttinen, kakkostilalle ajoi lauantain kisan voittanut Pasi Matintupa ja kolmanneksi kaasutteli Sami Erkkilä.

Rory Penttisen kisan alku oli huikea, ja nelosruudusta lähtenyt mies livahti kärkeen jo ensimmäisen kierroksen aikana. Sami Erkkilä oli paalupaikan turvin kärjessä, mutta lähtösuoran jälkeen joutui nöyrtymään Penttiselle, ja hieman myöhemmin myös Pasi Matintuvalle.

Tapahtumia riitti kolarointien merkeissä taas paljon, ja ongelmia aiheutti mm. lähtösuoralla tapahtunut törmäily, jossa Jere Rantaniemen auto jäi osittain radalle. Johan Ahokkaan auto taas syttyi tuleen, ja kun apuun tullut palo-auto vielä hyytyi osittain radalle, oli kisa keskeytysvalmis.

Tynkäkisan voittoon ajanut Penttinen oli todella onnellinen.
- Sain hyvän lähdön, ja kaikki meni nappiin. Tämä oli ensimmäinen voitto urallani, suorastaan liikuttunut Penttinen vuodatti.

Pasi Matintuvan viikonloppu oli kokonaisuutena erinomainen, mutta vielä olisi miehen mukaan voinut parantaa.
- Vähän jäi kisa kesken, olisihan se tietenkin ollut hyvä jos olisi tullut kunnon taistelu loppuun, kertoi Kemorassa viihtyvä Matintupa.

Samoilla linjoilla oli myös Sami Erkkilä.
- Suoraan sanoen jäi vähän kaivelemaan, kun turva-auto tuli radalle ja menetin hyvän vauhtini. Yleensä viimeisille kierroksille jätetään paukkuja, koska eroja ei kuitenkaan paljoa tule autojen ollessa niin tasaväkisiä. Nyt siihen ei ollut mahdollisuutta, kun kisa loppui kesken, harmitteli Erkkilä.

Kauden seuraava, neljäs Rata-SM -osakilpailu ajetaan Seinäjoen Vauhtiajoissa 28.-29.7.
Koko viikonlopun tulokset löytyvät osoitteesta www.mut-palvelu.fi

SUNNUNTAIN TULOKSIA

Formula Ford, lähtö 2., SM
1. Mika Vähämäki, HyrUA, Mygale SJ 06, 18.59,829
2. Sami Isohella, Kurikan UA, Van Diemen RF03, -0,181
3. Aki Sandberg, JoeUA, Van Diemen RF03Z, -2,823
4. Tom Sandberg, JoeUA, Van Diemen RF01, -5,618
5. Miika Hirsimäki, EPUA, Van Diemen RF00, -5,783
6. Miikka Mäkelä, OUA, VanDiemen, RF01, -8,760
Antti Korolainen, FKYS, Van Diemen RF00, kesk
Antti Buri, MynUA, Van Diemen RF03, kesk
Marko Vähämäki, HyrUA, Van Diemen RF00, kesk


Formula 3, 2. lähtö, SM
1. Limmonen Tomi,EspooUA, Dallara F399, 25.34,725
2. Kela Anssi, 500-K, Dallara F304, -0,343
3. Popov Jegor, Dallara F304 , -7,039
4. Koivisto Jari, SomUA, Dallara F393, - 7,204
5. Krohn Jesse, XON Dallara F397 -17,867
6. Räikkönen Rami, EspooUA, Dallara F304, -20,514
7. Sandberg Aki, JoeUA, Dallara -23,857
8. Tammi Jani, 500-K, Dallara F393, -24,292
9. Joutvuo Kimmo AAU, Dallara F394, -28,619
10. Rinne Pekka, 500-K,Ralt RT35, -35,718
11. Suvanto Teppo, L-H UA Dallara F394, 44,135
12. Taimi Arto,500-K, Dallara 304, -44,408
13. Laur Martin, Bowman BC2, -54,041
14. Pitkäniemi Timo,AAU, Dallara F398, -1.03,582
15. Sepp Ragnar, Dallara 394, - 1 kierr
16. Toomas Kallasmaa , EST Reynard 893, - 2 kierr


GT, 2. lähtö, SM
1. Indrek Sepp, Dodge Viper GT3, Saksa-auto AMK, 31.00,297
1. Markku Hietamäki, Audi A4, TMK, - 1. kierr
3. John Westman, Ford Sierra Cosworth RS 500, - 1 kierr.


Super Touring, 2. lähtö, SM
1.Lähteenmäki Pasi, VaToSUA, Honda Civic Type R,
2. Heinonen Mika, RiiUA, Honda Integra Type-R, -4,187
3. Laivola Ari RiiUA Seat Toledo Cupra, -5,295
4. Haukka Raimo, Saksa Auto AMK, VW Golf 5, -5,412
5. Pakalen Antti, NuUA, BMW 320i -9,125
6. Kitsing Urmas, BMW 320i, -22,038
7. Mölder Jaan , Saksa Auto AMK, Skoda Octavia RS, -37,595
8. Horeliks Janis, Honda Civic Type-R, - 1 kierr
9. Hämäläinen Arttu, JoeUA, Peugeot 306 GTI, - 1 kierr
10. Leino Tuomas, VihUA, Honda Civic Type-R, - 4 kierr
Merisaar Martin, LRT, Honda Civic Type R, kesk.
Helpi Jukka, EspooUA, BMW 320i, kesk.


Legends Trophy, lähtö 2, 10. kärki
1. Penttinen Rory, NSB-86, 16.44,435
2. Matintupa Pasi, JärvisUA, -0.480
3. Erkkilä Sami, XON, -1.405
4. Lappalainen Petri, Keimolan FK, -1,752
5. Kumpula Ossi, LCF, -2,972
6. En Ari-Pekka, LCF, -5,275
7. Lehtola Pekka, LCF, -6,122
8. Hirvelä Jarmo, RDT, -7,130
9. Ylinen Petri, EPUA, -8,423
10. Krohn Jenni, XON, -9,300


SM-PISTEET

Super Touring
1. Pasi Lähteenmäki, 91 pistettä
2. Ari Laivola, 69
3. Raimo Haukka, 61
4. Antti Pakalen, 55


GT
1. Markku Hietamäki, 89 pistettä
2. Indrek Sepp, 73
3. Janne Laitinen, 55
4. Tuisku Urpiala, 22


Formula 3
1. Anssi Kela, 87 pistettä
2. Tomi Limmonen, 84
3. Rami Räikkönen, 76
4. Jegor Popov, 75


Formula Ford
1. Mika Vähämäki, 73 pistettä
2. Miika Hirsimäki, 65
3. Aki Sandberg, 60
4. Sami Isohella, 59

Tekstissä lähteenä käytetty rataSM mediapalvelun kisaraporttia