Uutiset

Reissuraportti Kemora 1.-2.9.

6.9.2007

RADALLE.comin kauden 2007 toiseksi viimeinen oma ratatapahtuma on takana, vielä on jäljellä Ahvenisto 29.9. ja tietenkin Nürburgringin reissu joulukuun alussa. Kemoran uusittu asfaltti veti autoja ja moottoripyöriä radalle vaihtelevasta kelistä huolimatta viikonlopun aikana lähes kaksisataa. Yleisöä virtasi portista silloinkin kun satoi vettä kuin saavista kaatamalla, ja sen perään rakeita. Pian keli kuitenkin kirkastui ja saimme nauttia kirkkaasta auringonpaisteesta tällä Suomen pohjoisimmalla moottoriradalla.


Tuning vs. historic (Kuva: Team Rymstigers)

Renault 8 Gordinit
Renault 8 Gordini -kerho oli vierailemassa RADALLE.com tapahtumassa ja esitteli paikanpäällä hieman vanhempaa kalustoa. Uteliaisuutta tämä tallien perukoilta esiin puunattu kalusto todellakin herätti, tämän hetken innokkain autosukupolvi kun ei ole Gordineita välttämättä ennen nähnytkään. Gordinit kävivät myös radalla leikkimielisen cup-kilpailun merkeissä -ja pärinää riitti.





Tässä Jukka Suvisalmen terveisiä sekä tarinaa paluumatkalta
Oli hienoa tutustua tapahtumaanne ja esitellä entisaikojen erästä menestyneintä kilpa-autoa, Renault 8 Gordinia. Täytyy ilolla todeta että erittäin upeita olivat myös monet tuunatut autot. Aikaa on mennyt ja varmasti myös rahaa, niiden rakentamiseen. Korien muutostyöt olivat valtavan hienosti tehty ja hyvällä maulla. Poikkeuksiakin oli mutta sehän on katsojan vika jos ei tyylisuuntaus miellytä! Hieno harrastus!
Drifting oli mielenkiintoinen laji ja varsinkin siihen rakennetut autot. Tulihan sitä kokeiltua itsekin mutta vesisateen auttamana. Burnís puolestaan oli meidän porukan mielestä autojen turhaa rääkkäystä, vaikka kumia onkin poltettu jo iät ja ajat.
Kaikinpuolin mielenkiintoinen ja mukava tapahtuma jolle on selkeä paikka autoilusta pitävän porukan keskuudessa. Mukavaa porukkaa, kauniita tyttöjä ja nopeita autoja. Kaikkea mitä mies voi toivoa. Tullaan toistekin ja suositellaan muillekin!!
Kuvia tapahtumasta meidänkin sivuillamme. www.g-forum.net

Yöllä kotiin ajaessaan, eräs kuljettajistamme joutui vastaamaan haasteeseen. Hän ohitti edellä ajaneen auton, joka liimautui heti ohituksen jälkeen puskuriin kiinni! Haaste oli siis heitetty. Samaa nopeutta (rajoitusten mukaan) jatkaen, kuljettajamme ajoi kohti edessä olevia erittäin tiukkoja mutkia. Normaalisti em. mutkissa ei voi ajaa edes rajoitusten mukaan vaan vauhtia täytyy selvästi tiputtaa. Kuljettajamme ei hidastanut lainkaan vaan jatkoi Gordinillaan samalla nopeudella. Puskurissa kiinni seuraava auto oli iso jenkki coupe, kunnon muskeli, 70-luvun taitteesta. Jenkkien mutkaominaisuudet tiedetään, niitähän ei koskaan ole ollutkaan, joten paniikkijarrutus ja sinne jäi. Seuraavassa risteyksessä Gordinin ja jenkin puskurit "kohtasivat" jälleen. Takaa kuului vihaisen kasin ryntäysääniä. Risteyksestä hirvittävä kiihdytys suurimpaan sallittuun nopeusrajoitukseen saakka ja taas jenkki jäi, suoralla tasaisesti ja seuraavan risteykseen.
Mitä mahtoi ison jenkki coupen kuski miettiä kun pikkuauton perä painui lähes maahan seuraavassa kiihdytyksessä. Näkyi vain Gordinin sininen pakeneva väri höystettynä kahdella valkoisella raidalla. Se on fysiikan laki kun jylläsi kuutiotuumat!

Miettikääpä: Renault Gordini (vm 1965) 1100cm /100hv ja 725kg. Vakiona 10sek/0-100km/h. Kone vetävien pyörien päällä. No se iso Jenkki coupe (1970) noin 4-5L kone ehkä 250-300hv, mutta painoa 1500-1700kg. Kone siellä jossain muutaman metrin päässä, EDESSÄ. Se on se fysiikan laki. Riitti siinä kaverilla ihmettelemistä seuraavalla huoltoasemalla. "Pakko myöntää että hävisin", oli reilun kaverin kommentit!
Kuitenkin aina tieliikenteessä, nopeusrajoituksia ylittämättä ja turvallisuutta unohtamatta.


AKK-Katuautosprint

Katuautosprinttiin osallistui kaikenkaikkiaan n. 20 kuljettajaa, keli oli puolipilvinen, välillä hieman tihkutti vettä, välillä taas aurinko paistoi täydeltä taivaalta. Osallistujat pääsivät taas toteuttamaan itseään ja etsimään rajojaan sekä kelloa että toistensa aikoja vastaan.

Kun katuautosprinttiin osallistuneita kuulutettiin ilmoittautumaan, paikalle saapui kaksi täysverisen rata-auton omistajaa jotka kysyivät saisivatko he millään keinolla osallistua sprinttiin siitäkin huolimatta, että molemmilla alla kisasliksit. Poikia kiinnosti millaisille kierrosajoille he pääsisivät Kemoran radalla.
Lupasimme kellottaa heidät ja pojat pääsivät mukaan, mutta sovimme heti ettemme tietenkään huomioi näitä ylivoimaisia tulosaikoja omissa pistetaulukoissamme. Katuautosprintin säännöissä on määritetty että kisaan osallistuvan auton täytyy olla täysin katulaillinen, renkaita myöten.

Laji on kaudella 2007 saavuttanut suurta suosiota sekä mielenkiintoa, jonka johdosta varmasti jatkamme lajia ja sen kehittämistä myös kaudella 2008. Tämän kesän viimeinen katuautosprint kisataan 29.9. Ahvenistolla, tervetuloa mukaan!


(Kuva: Team Rymstigers)

Uusimmat tulokset piakkoin täältä:

Lisää katuautosprintistä:

AKK-katuautosprint vs. maailmalla suosiota saanut Time Attack

Osanottajat kisaavat myös Time Attackissa kelloa vastaan, tavoitteena nopein kierrosaika. Katuautoprintistä poiketen Time Attackin lähtö tapahtuu lentävänä lähtönä. Molemmissa lajeissa ajanottoon käytetään autoihin kiinnitettäviä transpondereita jotka varmistavat mahdollisimman tarkan mittaustuloksen.
Time Attack on saanut alkunsa Japanissa jo 90-luvun alussa, ilmestynyt jenkkeihin vuonna 2003, ja valloittanut UK:n vuonna 2006. Lajin alkuperäisenä ideana on todistaa yleisölle että tuning-autoissa voi olla muutakin kuin kaunis ulkokuori ja myös tällä kalustolla voidaan kisata ja tehdä ennätyksiä.

Time Attackin viralliset UK-sivut
Time Attack video Japanista

Burnis

Haastajaksi burnajaismestari Ketolalle ilmoittautui mm. Murtoon Tapio Mazdallaan..



Haverisen Marko Mantallaan..



Mutta kuinkas kävi, Ketola sai nytkin ansionsa mukaan..




Tuning & Styling -näyttely sekä palkintojenjako




Mainetta ja kunniaa myös Koriat Pallit -Teamille




Urhon ajot -yökisa
Urhon ajojen lajin synnystä lähtien mukana ollut tiimi Bogeyracing lähti Kemoralle yhden kuskin vajauksella, mutta paikanpäällä pojille välähti loistoajatus, varikolta löytyy varmasti joku ratakokemuksen omaava kuljettaja, joka lähtisi tuuraamaan puuttuvaa kuskia. Niinpä Särkelän Mika haravoi varikkoa ja löysi hopeaharjaksisen rataketun pälyilemästä radan suuntaan. Hetken AkinaattoRin kanssa neuvoteltuaan tiimillä oli uusi kuski, joka kävi lainaamassa Haverisen Markolta ajohaalarin ja hyppäsi Bogeyracingin kuplan puikkoihin ensin tunniksi ja vielä puoleksi tunniksi kisan loppuvaiheilla.
Kisan ahkerin tiimi oli tällä kertaa KLR, joten kiertopalkinto jatkoi sittenkin reissuaan. Kierroksia ahkerimmalle tiimille kertyi yli 198, vuorostaan yön onnettomin tiimi pääsi kiertämään 50 kierrosta ennen kuin tekniikka petti, kyse oli tällä kertaa kytkimestä. Lohdutusta pojille toi onneksi erikoismaininta päätuomari-Kurrelta yön komeimmasta ulosajosta. Urtsin yökisa ajettiin todella vaihtelevissa sääolosuhteissa, oli hämäräajoa, pimeäajoa, märässä ja kuivalla sekä lopuksi kisan kruunasi sankka sumu.

RADALLE.com Urhon Ajot uutiseen



Aito ja alkuperäinen yödrifting Kemoralla
Sumua ja tihkusadetta riitti myös yödriftingin aikaan. Reilu kymmenpäinen sakki uskaltautui kesyttämään Kemoran märkää asfalttia, joka tuntui imevän viimeisetkin lähitienoon valot itseensä. Näissä ääriolosuhteissa kuljettajat pääsivät etsimään itsestään ja autoistaan aivan uusia ulottuvuuksia. Suurin osa driftereistä on kuitenkin rakennettu puhtaasti kuivalle kelille ja päiväkäyttöön, joten niin flektit kuin kunnon valotkin olivat tähän temmellykseen tuiki tarpeellisia.


Bileet
Anniskelualue oli tehokkaassa käytössä jo päivän mittaan, tynnyreitä vaihdettiin yllättävän tiuhaan, tosin näin syksyn viileydessä on totta kai hyvä että pintaverenkierto toimii myös niillä jotka eivät lämmittele itseään ratakaluston ratissa tai apukuskin paikalla.
Monipäisen fanilauman keräsi myös bilepaikan ja leirintäalueen viereinen grillinuotio. Juhlavieraat yrittivät virittää enemmänkin nuotioita, mutta valveutunut jv-sakkimme kävi tekemässä savumerkkinsä sitä mukaa kun joku yli-innokas makkarankäristäjä pystytti ikioman kokkonsa.

Iltabileet lähtivät käyntiin vanhan mp-kerhotilan remontoidussa osassa johon LR-Audio oli koonnut ääni ja valotekniikkaa todellakin tuvantäydeltä. Tänä vuona debyyttinsä ”Overdosed on you” julkaissut For Selena and Sin aloitti illan tunnelmallisella, hieman metallin puolelle taittuvalla goottipopilla.



Tämän jälkeen RADALLE.comin oma poika DRT-autokerhon ATLE räppäsi yleisön lämpimäksi illan rankimmasta tarjonnasta vastanneelle Agonizerille. Illan pääesiintyjänä tämä heavy-metal yhtye otti tilan ja yleisön haltuun rautaisella kokemuksella. Pojat heittivät hienon setin, Agonizer oli esiintymässä RADALLE.comin Kemoran iltariennoissa jo toistamiseen, viimeksi kaudella 2006.
Agonizerin kadottua yön pimeyteen saimme yleisön pyynnöstä Suomi-rapin komean lähettilään Atlen nousemaan lavalle vielä yllätysuusintaan ennekuin dj otti loppuillan täysin haltuunsa.



Tunnelman noustessa juhlaväki uskaltautui kuoriutumaan toppavaatteistaan ja esittelemään pohjoisen kuumimmat liikkeet myös meille etelän asukeille. Kahdelle juhlahumuiselle syntymäasussa paikalle ilmaantuneelle tytöllekin löytyi mekot päälle kun heidän ikäväkseen selvisi ettei kyseessä olekaan vaahtobileet. Harkitsemme ehdottomasti vaahtobileitä ensi vuoden Kemoran kekkereihin, ainakin radan tj Ahosen Jyri innostui ajatuksesta, ja lupasi saman tilan vaahtokäyttöön.


Mp-rata-ajokoulutus
Sunnuntaina moottoripyörille oli tarjolla todella ammattitaitoista ajokoulutusta Jari Mustasaaren johdolla. Pyöriä koulutukseen osallistui n. 20, joten jokainen aiheesta kiinnostunut sai varmasti erittäin paljon oppeja sekä pyörän käsittelyyn että ajolinjoihin. Heti aamusta oli koulutustilaisuus jonka jälkeen mp-koulutettavat siirtyivät mp-vuoroissa radalle. Pitkin päivää pidettiin palavereita ja katsottiin missä oli edistytty ja mitkä osa-alueet kullakin vaativat lisää hiomista. Jari ajoi oikeita linjoja kuskien edessä ja vieressä radalla myös yksitysopetuksena, ja pakko myöntää, ei oppi poikia ojaan kaatanut. Kiitokset Jarille ja tervetuloa toistekin!






Drifting-finaalin meininkiä, nyt myös kuskien näkökulmista..

Kisa-alue käytiin kuskien kanssa läpi ja riittävän harjoittelun jälkeen kajahti Tikkasen Joren mikrofonista: ”Let the Games begin! Kisaan lähdettiin seuraavanlaisilla sarjapisteillä; Marko Haverinen 45p, Tapio Murtoo 41p ja Juha Vehviläinen 37p.
D-miehet todella nauttivat radasta, olivat yksimielisiä siitä että Suomen ehdottomasti parhaat drifting-mutkat löytyvät juuri Kemoralta, sääli kuitenkin etäisyyksiä kun suurin osa lajin intomielisistä harrastajista asustaa kuitenkin enemmän tai vähemmän maan eteläosissa.
Puhtaiden ajolinjojen ansiosta Haverisen Marko pokkasi korkeimmat pisteet, toiseksi luisutteli Tapio Murtoo ja kolmanneksi Petteri Törmänen.


Törmänen elementissään


Tässä kuvaa sunnuntain palkintojenjaosta

Finnish Drift Open 2007 Finaalin tulokset:

D -sarjatulokset pian netissä ja kauden 2007 voittajat palkitaan Ahvenistolla 29.9.

Haverisen mietelmiä viikonlopusta:
No jo vain. Kisakausi ohi ja toivottavasti ongelmatkin. Mantassa oli yllättävän paljon voimansiirto-ongelmia koko kauden. Lauantaina taas vauhtipyörä irti ja päivä menikin remonttia tehdessä. Apparalla hajonnut perä vaihdettiin perjantaina toiseen ja tämän pehmeät puslat eivät oikein toimineet. Harjoittelut näyttivät taas jäävän ajamatta. Kemoran viimeinen kaarre oli tosi kimurantti ajettava ja aiheuttikin ylimääräisiä kuvioita useaan kertaan. Vihdoinkin sunnuntaina Manta toimi ja kaarteet saatiin haltuun. Katsomon edestä pääsikin vetää riittävän lujaa ihan vitosella (perä 1:3,7) joten vauhtia riitti nopeaan oikeeseen. Aluksi ei saanut menee molempia peräkkäisiä oikeita loppuun asti vasen ovi edelle mutta illemmalla sekin sujui. Manta alkoi kulkea kuin ajatus. Jarrun ja vedon yhteispeli saatiin vihdoin haltuun ja sitä istui todistamassa mm. Korven Jani. Toivottavasti kyyti kelpasi?
Kisan loputtua oli rata vapaa harjoitteluun. Palomiehetkin halusivat kyytiiin joten ajettiin iltakuuteen asti. Yllättävän hätäisesti jengi karkasi radalta. Keli parani ja aurinko paisto kun paiskottiin menee DX Corollan kanssa. Samassa kuvausporukka vaihteli radalla paikkaa ja sai varsinkin takalenkiltä taltioitua todella vauhdikasta menoa. Sijoitus tuntui jo sivuseikalta sen tunteen rinnalla kun kerrankin sai ajaa toimivalla autolla oikein tosissaan. Bensaa paloi radalla Mantalla yli 140 litraa ja jokunen rengaskin. Kerrankin.
Ajatukset ovat jo uudessa autossa joka olisi oikeasti tehty tähän lajiin. Ei muuta kun kiitokset kilpakumppaneille ja tapahtumien touhupettereille hyvistä kahinoista. Laji nostaa päätään maassamme voimalla ja kohta olemme lajin kingejä.



Kisan toiseksi parhaan luisuttelijan Tapio Murtoon terveiset:
Kemorassa oli hieman kylmät kelit, ja aamupäivällä taivaalta tuli lähes kaikkea mitä vaan voi tulla; räntää, rakeita ja vettä. Onneksi iltapäivä paikkasi tilannetta kun aurinko alkoi paistamaan ja rata kuivui yllättävänkin nopeasti. Itseäni vesisade ei haitannut koska märällä radalla alitehoiset rassini jaksoivat vaan ruopia paremmin. Rata on ehkä Suomen mielenkiintoisin ajettava, oli nopeaa ja oli hidasta mutkaa. Sunnuntaipäivä oli tasaista vesitihkua. Onhan siinä hyvätkin puolensa, ei tule niin helposti lämpöongelmia auton kanssa ja renkaatkin säästyvät paremmin. Iltaohjelmasta en erikoisemmin päässyt nauttimaan kun sitä tuntui olevan ihan riittävästi myös omasta takaa jo pe-la yönä aamuseitsemään asti. Kiitokset siitä kuuluu Mikolle, Markolle ja Petrille. Nukkumisesta ei tullut mitään joten lauantai ehtoona väsytti kahta kauheammin. Mutta mukavaa oli ja se on ehdottomasti pääasia! Kiitos avusta Miika, Petri, Marko ja Mikko



Tässä vielä Juha ”Muumi” Vehviläisen hajatelmia omista driftauksista
Lähdin itse Kemoraa kohti sunnuntaiaamuna klo 04.00 ja perille päästiin hiukan klo 9 jälkeen. Ikinä ennen en ollut Kemorassa ajanut, ja voin jo yhden sunnuntain perusteella sanoa että Kemora on Botniaringin ohella ehdoton suosikkiratani! Harmittaa vain koska taas kerran satoi koko d-päivän ajan. Todettiin iltasella järjestäjien kanssa että vesisade ja märkä rata taitaa vain kuulua suomalaiseen drifting-kulttuuriin. Kuivalla radalla olis ollut hieno kyllä ajaa, saada kunnon tuntuma Kemoran uusittuun asfalttiin. Omat harjoitteluni menivät hyvin, ensimmäinen kisaveto oli ehkä liiankin varman päälle veto, ja vuorostaan toinen kisaveto meni pirun hyvin viimeiseen mutkaan asti, kunnes spinnasin yliyrittämisen takia. No ensi vuonna uudestaan, katsotaan josko kausi 2008 olisi Wet-Free-Open..




Sunnuntain dB Drag Race -kisa

dB Dragracingin viimeinen osakilpailu ennen Oulun Hifi&Tuning Showssa järjestettävää finaalia on kilpailtu, nyt jännittämään kuinka pojille käy finaalissa..

dB Drag tulokset Kemora 2.9.




Kiitokset:
RADALLE.com TROOPS, joka toteutti tapahtuman käytännön järjestelyt
Koko Kemoran moottoriradan henkilökunta
-erityiskiitos mönkkärin lainasta ;)
Idänpään ja ympäristön VPK Ry
Jorma Pulkkinen -kokemus tuo varmuutta
Jore Tikkanen -driftingin ylivoimainen asiantuntija
Kauhajoen palkintohuone
LR-Audio -kerhotilan virittäminen bilepaikaksi
dB drag-sakki
Urhon Ajot -kiitos kaikille tiimeille, hyvin te vedätte..
Renault 8 Gordini -historian siipien jyrinää
Jari Mustasaari -MP-kuskien haltuunotto
Turboman -pyörien dynottamisesta
Dennis Häggblom -Rengaskone


KIITOS KEMORA, ENSIKAUDELLA TAVATAAN JO ALKUKESÄSTÄ!


Linkkejä tapahtuman kuvagallerioihin:

Kuvaajana Akinaattori

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin..