Uutiset

RADALLE.com kauden 2008 ensimmäistä virtuaaliratapäivää vietettiin 27.1.08

29.1.2008

RADALLE.com kauden 2008 ensimmäistä virtuaaliratapäivää vietettiin 27.1.08

Kevään kalenterista löytyvät neljä päivämäärää ovat jatkoa 2007 syksyn virtuaaliratailloille. Syksyn mittaan harrastajia haastattelemalla järjestäjille selvisi kysynnän kohdistuvan lähinnä viikonlopuille, jotta kaikki innokkaat rataharrastajat ehtisivät osallistumaan pitempienkin matkojen päästä. Syksyn illat olivat lähinnä lajiin tutustumista ja konseptin hakemista, nyt kyseessä on aivan uusi sarja jossa kisataan Radalle.com Virtuaalirata-autoilun Suomen Mestarin tittelistä.

Neljälle sunnuntaipäivälle jakautuvan sarjan kahdestatoista osakilpailusta kisattiin nyt sunnuntaina kolme, ratoina Motopark, Alastaro ja Ahvenisto



Jokainen osakilpailu kesti noin kaksi tuntia, josta ensimmäiset 1h 45min kuljettajat tutustuivat haastaviin ajokkeihinsa sekä tietenkin kyseiseen rataan vapaan aika-ajon merkeissä. Lähes kaikille kuskeille Suomen omat radat olivat jo ennalta enemmän tai vähemmän tuttuja, vaikkakin edellisen kesän viimeisistä ratakosketuksista olikin jo vierähtänyt tovi.

Simulaattoriin sujahtamisen jälkeen säädetään ratin korkeus ja etäisyys sekä polkimista kaikki asetukset kohdilleen. Vielä kuulokkeet päähän ja kisa voi alkaa. Pituusraja kyseisissä simulaattoreissa kuskille on n.140cm, tosin pitkillä jaloilla ylettää hiukan lyhyempikin kaveri.

Kuskit kiittelivät kovasti uudentyyppisestä harjoittelumahdollisuudesta, näillä keinoin radat ja ajolinjat pysyvät hyppysissä myös Suomen riittävän pitkän kaamoksen ajan. Muutama kuskeista oli myös sitä mieltä että jos vastaava simulaattori olisi kotona, tuskin pääsisi edes töihin.

Simulaattoreita miehitettiin tiheään tahtiin ja Circuit.fi:n henkilökunta oli koko ajan valppaana auttamassa kuljettajiamme oikeiden vaihteiden ja järkevän vauhdin löytämisessä, moni kun ei ollut todellisuudessa ajanut näin tehokkaalla kulkupelillä – ainakaan radalla. Osa henkilökunnasta innostui harjoittelujen aikana jopa lukemaan nuotteja kuljettajille.



Aika-ajojen ja osakilpailujen välillä kisaajat vaihtoivat keskenään kokemuksia auton käsittelystä sekä ratojen haastavimmista kaarteista. Myös virvokkeita haettiin tauoilla tiheään tahtiin Circuitin Bar Traction Controlista, jotta virtaa ja vääntöä taas riitti seuraaviin haasteisiin.

Hetken huilimisen jälkeen simulaattorit vetivät taas kuljettajia puoleensa aivan aidon moottoriradan tavoin. Kun vauhdin hurmaa on kerran maistanut, rattimieheen (tai -naiseen) kohdistuva radan vetovoima on yllättävän tehokas, niin todellisella kuin virtuaaliradallakin. Todistetusti myös tähän voi jäädä koukkuun. Lisähoukuttimena tietenkin myös parhaan ajan ajanut sai seuraavan ajon veloituksetta, aivan kuin kolmella seuraavallakin kevään virtuaaliratapäivällä.

Kaikilla kilpailuun osallistuneilla oli alla sama auto, tällä kertaa GT2-luokan BMW M3 GTR. Lisäksi kaikilla kuskeilla oli samat säädöt, tavoitteena on että kuskit arvotetaan vain ja ainoastaan ajotaidolla sekä ajoneuvon hallinnalla. Virtuaalirata-ajajien taitojen karttuessa on suunnitteilla perustaa myös toinen sarja jossa kuljettaja saa itse valita ajokkinsa ja säätää siihen itselleen parhaiten sopivat asetukset.

Innokkaita ajajia riitti, osa paransi syksyllä ajettuja aikojaan ja osa vasta tutustui laitteisiin ja ratoihin. Hyppäsipä yksi mattimyöhäinen ensimmäiseen osakilpailuunkin kylmiltään kun ei aikaisemmin päässyt paikalle. Loppuillasta ensikertalaisetkin sulautuivat hyvin joukkoon, ajamiseen tuli varmuutta ja autot eivät paljoa enää käyneet radan ulkopuolella pyörähtelemässä.


Sunnuntaina 27.1. jaetut pisteet osakilpailuittain:

Motopark
1. Janne Iijalainen 10p
2. Ville Väänänen 8p
3. Ville Karlsson 6p
4. Arto Iijalainen 5p
5. Jyri Nykänen 4p

Alastaro
1. Ville Karlsson 10p
2. Janne Iijalainen 8p
3. Arto Iijalainen 6p
4. Jyri Nykänen 5p
5. Ville Väänänen 4p
6. Keijo Ketola 3p

Ahvenisto
1. Janne Iijalainen 10p
2. Ville Väänänen 8p
3. Jyri Nykänen 6p
4. Arto Iijalainen 5p
5. Ville Karlsson 4p
6. Keijo Ketola 3p

Osakilpailujen yhteenlasketut pisteet ensimmäisen
kisapäivän jälkeen:

1. Janne Iijalainen 28
2. Ville Karlsson 20 (korkeammalla sijalla yhdellä voitolla)
3. Ville Väänänen 20
4. Arto Iijalainen 16
5. Jyri Nykänen 15
6. Keijo Ketola 6


Päivän kolme parasta saivat RADALLE.com lippikset ja kaikkein suurimman pistesaaliin kerääjä palkittiin Locitechin webcamilla.

Tässä siis vain kilpailuun osallistuneiden pisteitä, päivän mittaan kävi muitakin ajajia, saivatpa pojat houkuteltua simulaattoripenkkeihin pari näppärän näköistä neitiäkin. Virtuaalitapahtumat ovat siis kaikille avoimia, eikä tapahtumaan osallistuminen edellytä kilpailuun osallistumista. Voit siis tulla kisaamaan kelloa vastaan tai vaihtoehtoisesti vain tutustumaan uuteen lajiin. Ja jos ei itse tohdi lähteä rata-ajosimulaatioon, tapahtumat ovat hyvä paikka tavata muita samanhenkisiä kavereita ja vaikka istua iltaa moottoriurheilumaailman ympäröimänä.

Palkintojenjaon jälkeen kaikille kisanneille kuskeille oli tarjolla bonusajot drifting-asetuksilla. Uudet säädöt vaativat taas hiukan totuttelua, mutta sinnikkäimmät saivat kuin saivatkin autonsa taitettua nätteihin luisuihin. Drifting-simulaatiosta lisää ensi kerralla.

Tapahtuman kuviin

Mitä etuja virtuaaliajamisessa on suhteessa normaaliin rata-ajoon?
Kisamatkat tulevat melko edulliseksi, kuin myös varusteet, ajokengätkin saa lainaksi paikanpäältä mikäli tarpeen. Kampaus ei mene sekaisin kypärän alla (vrt. AkinaattoRi) eikä kanssamatkustajienkaan määrä ole rajattu. Mekaanikot ovat talon puolesta ja polttoaine on hämmentävän edullista. Myös sairaalareissuilta vältytään vaikka radalla revittelisi omien rajojensa väärällä puolella. Ympäristönäkökohdatkin on ainakin päästöjen osalta otettu huomioon ja käytetyt kumit voi tietenkin kierrättää kaverille. Varikolla voi ottaa myös pari hörppyä ”termarista” jos siltä tuntuu.

Tosin samankaltaisuuksiakin todelliseen rata-ajoon on. Kädet voivat tulla helläksi mikäli ajolinjat eivät ole aivan kohdillaan ja renkaat käyvät muuallakin kuin asfaltilla. Istuimesta noustessa voi intomielisen kuljettajan paidanselkämys olla nihkeä, aivan kuten todellisuudessakin. Kun auto menee katolleen, kuljettajalla ei ole harmainta aavistustakaan miten sen saa käännettyä, joten ulkopuolista apua tarvitaan tässäkin. Radan vierustoilla vilistää RADALLE.comin banderolleja, enää vain RADALLE.comin BABEt puuttuvat simulaatiosta.


Seuraavat virtuaaliratapäivät Pitäjänmäessä circuit.fi :n tiloissa

Kauden toiset virtuaaliosakilpailut sunnuntaina 24.2.
klo 14-16 Kemora
klo 16-18 Keimola
klo 18-20 Drifting (autoihin säädetään erilliset drifting-asetukset)

Kolmannella 16.3. ja neljännellä 6.4. virtuaaliratapäivällä on myös mahdollisuus seurata F1 sarjan osakilpailuja circuitin valtavilta screeneiltä (kauden avausta Melbournea sekä kolmatta kisaa Bahrainia).

Tämänkertaisille kisakuskeille heitettiin houkutteleva haaste kehään. Jos tuo viisi kaveria seuraavaan 24.2. tapahtumaan, saa itse ajaa samana päivänä ilmaiseksi samassa suhteessa kuin kaveritkin ajavat. (esim. jos kaikki kaverit ajavat kolme settiä, saat itse kolme ilmaista ajoa)

Haaste on nyt voimassa kaikille! Eli kuka tahansa tuo viisi kaveriaan ajamaan seuraavaan tapahtumaan, saa itse samassa suhteessa ilmaisia ajoja!

Ja jos ei saa kavereita mukaan, kannattaa myös muistaa että jos on tarpeeksi taitava rattimies (tai -nainen), jokaisen osakilpailun voittamalla saa aina seuraavan ajon ilmaiseksi. Eli käytännössä huippukuski voi ajaa koko illan ajot yhdellä maksulla. Mikäli kiinnostusta lajiin ilmenee riittävästi, on suunnitteilla järjestää lajista jatkuva sarja jossa ajot aina kerran kuukaudessa.


Tässä vielä ajohinnat:
Päivän ensimmäinen ajo 10 € /10 min (sisältää Club Circuitin jäsenyyden) tai
Päivän ensimmäinen ajo 7 € /10 min Circuit.fi klubijäsenille
Päivän seuraavat ajot 5 € /10 min /kerta

Sijainti:
Valimotie 23B 3. kerros. Pitäjänmäki, Helsinki
circuit.fi

Lisätietoja:
RADALLE.com, Aki Salmela, 044 0707 066, info@radalle.com
Circuit.fi, Rauli Kärki, 050 5848 662, info@circuit.fi