Uutiset

Kesäkauden avauksen, Artukaisen viikonlopun reissuraportti

6.5.2008

Vuoden spektaakkelimaisin moottoriurheilutapahtuma on vihdoin takana, tänä vuonna paisuneena koko viikonlopun täyttäneeksi pärinäksi. Harmi lähialueiden asukkaille, toivottavasti huomasivat lähteä perjantai-iltana mökille viikonlopuksi, mikäli moottorimelu ei sytytä. Itse tapahtuma oli entistä suurempi, näyttävämpi ja monipuolisempi kuin koskaan ennen, se näkyi niin rata-ajajien, kilpailuiden ja tietenkin myös kävijöiden ja heidän upeiden kulkupeliensä määrässä sekä laadussa. Aikaisempina vuosina RADALLE.com Artukainen on toteutettu yksipäiväisenä tapahtumana, mutta nyt ohjelman paisuessa entisestään ja Turun UA:n Sprintin tullessa kuvaan mukaan kaksipäiväinen paketti oli nipussa.

Edellisvuodelta viisastuneina järjestimme tähän tapahtumaan tuplamäärän sisäänkäyntejä ja toteutus tuntuikin todella toimivalta. Niin järjestävä taho kuin kävijätkin tykästyivät kummasti uuteen järjestelyyn. Järjestelyissä uutta oli myös yhteistyö Turun UA:n kanssa. TUA on järjestänyt joka kevät perinteisen Turkusprintin, mutta ensimmäistä kertaa Turkusprintin historiassa se ajetaankin jonkun muun tapahtuman yhteydessä ja vieläpä eri nimellä. Eli kyse on RADALLE.comin ja TUA:n yhteisestä Jaguarsprint-sarjasta, jonka neljästä osakilpailusta tämä Turussa ajettu oli sarjan ensimmäinen.

Lauantaiaamu alkoi kirkkaalla auringonpaisteella ja heti aamukahdeksalta radan täytti tuttu ja talven jäljiltä kauan kaivattu hurina, vihellys ja hälinä kun driftaajat tutustuivat rataansa, ajokkeihinsa ja virittivät itseään kisakireisiin tunnelmiin. Ensimmäisessä warm upissa radan valtasivat talven aikana parannellut ajokit niin FDO kuin FPDA -kuskienkin käskytyksessä. Mukana luisuttelemassa viimekauden sankareita, mutta myös katsojillemme entuudestaan tuntemattomia d-taitureita.





Drifting-vuorojen jälkeen päästettiin grippimiehet radalle ja ajolinjat muuttuivat radikaalisti, tarjoten taas luisuttelulla lämmitellylle yleisölle toisenlaista seurattavaa. Tämä onkin se laji mistä RADALLE.com tapahtumat ovat saaneet alkunsa joskus pitkälti edellisen vuosituhannen puolella. Pointtina tietenkin ”osallistu omalla autolla” -ja osallistujiahan riitti.

Samanaikaisesti normaalin rata-ajon kanssa alkoi 1/8 mailin kiihdytys aivan radan ja Turkuhallin valtavan peiliseinän vieressä. Kiihdytyksen ajanotosta vastasi Riverside Timers vankkumattomalla ammattitaidolla aivan kuin ennenkin RADALLE.com tapahtumissa. Seuraavan kerran virallista 1/4 mailin kiihdytystä pääsee kokeilemaan tapahtumissamme taas 5.-6.7. Motopark festivaalissa, jossa jo perinteisesti sunnuntai täyttyy lähes tyystin kiihdyttelystä.



Driftingin ja grippiajon välissä päästettiin radalle esiintymään tämän kauden näytösajouutuus Cross kart, jonka teho-paino suhde alkaa olla melkoisen kohdallaan. Painoa vekottimella oli 312 kiloa ja tehoja 125 heppaa. Kiihtyvyys 0–100 km/h huimat 3.5 sekuntia. Kyseessä oli siis putkirunkoinen, takavetoinen ja yksipaikkainen takavetoinen harraste-/ kilpa-auto, jossa on myös kuppipenkit ja turvakaaret. Cross kartia kuvastaakin suht lähelle sen luonnetta sen kotimaisempi nimitys eli maastomikroauto. Cross kartista maalaillaankin varovasti seuraavaa lajia Suomen nuorten rallilupausten kouluttamiseen, myös Ruotsissa ja muutamassa muussa Euroopan maassa laji on jo kovassa huudossa. Etenkin pohjoismaissa ”autosta” olisikin harjoituskäytössä huomattava hyöty, kun vekotin ei säikähdä lunta eikä jäätä vaan meno vaan jatkuu entistä hurjempana. Lisätietoja ajokista osoitteessa www.bull-speed.com

Tuntumaa mielenkiintoiseen katurataan yleisö sai myös sisäänpääsylipun hinnalla, sillä aina RADALLE.com tapahtumien ollessa kyseessä, kaikki halukkaat pääsevät kesken päivän tutustumaan ajettavaan rataan letkassa safetycarin himmaillessa nopeuksia. Reilu kahden kilometrin katurata imi mukaansa autoja koko radan mitalta, tosin kaikkien ollessa ilman kypärää, todellakin lähes kaupunkinopeuksilla varovaisuutta noudattaen. Näin ollen yleisö pääsee paremmin samaistumaan rataa ajaviin konkareihin, ja näytti taas suoraan rataan tutustumisesta muutama auto ajavan info-pisteelle täyttämään rata-ajo kaavaketta.

Katuautosprintissä oli vuorostaan taas takuuvarmaa viihdykettä kun kaverit ajoivat kuin viimeistä päivää ja veivät ajopelejään pitkin harvinaista herkkua, Artukaisten suosittua katurataa. Tällä kertaa ajoissa oli melkoisia eroja, johtuneeko harjoittelun puutteesta. Moottoriratoja tulee monen kuskin tahkottua pitkin kesää etuperin ja joskus jopa takaperin, mutta tätä rataa ei pääse testaamaan kuin kerran vuodessa.

1. Soisalo Tatu, Mitsubishi Evo 9 - 1.21.85
2. Eklund Henik, Ford Escort - 1.22.65
3. Zaitsev Mark, Mitsubishi - 1.24.04
4. Haverinen Jani, Opel Omega - 1.24.10
5. Kolosov Yuru, BMW - 1.26.90
6. Yakuakinsky Anton, BMW -1.28.57
7. Niemi Jouko, Toyota - 1.29.30
8. Demidov Pavel, BMW - 1.29.60
9. Leskinen Tero, Opel Ascona -1.32.36
10. Borisenko Sergeij, BMW -1.33.30

Varikolla oli autojen ja monituhatpäisen yleisön lisäksi varsinainen markkinameininki, ainoastaan hattarat taisivat puuttua, täytyypä järjestää seuraavaan megatapahtumaan. Oli lapsille pomppulinnaa ja erilaisia pelejä, vähän isommille sumopainia, jäätelökojuja, popcornia, kebabinkääntäjiä jne jne. Varikolta löytyi myös anniskelualue jonka käytössä oli myös Turkuhallin terassi, loistavine varikkonäkymineen. Etenkin kiihdytyksen seuraamiseen terassi oli ehdottomasti paras paikka, ellei halunnut maistella alempana pienen pieniä kuminräiskäleitä mitä väkisinkin kiihdytyksestä lentää muutaman metrin päähän.



Päivän päästessä puoleenväliin oli drifting-lajittelujen aika, samalla myös d-juontaja Leiska päästettiin ääneen ja tarinaahan riitti. Melkein heti lajittelujen alussa asfaltti porsi radan kohdalta ja aiheutti niin järjestäjille kuin kuljettajillekin ylimääräistä päänvaivaa. Onneksi kuitenkin paikalla olleiden ammattitaitoisten henkilöiden tuella ja toimivilla ideoilla rataprofiilia saatiin muutettua siirtämällä trukilla ratavalleja ettei reikä asfaltissa aiheuttanut enää ongelmia. Kiitokset kaikille asfalttitilanteen pelastajille, avullanne kurottiin hyvinkin nopeasti aikataulun pienoinen notkahdus kiinni. Muutamalla kuljettajalla oli muuttuneesta radasta vähän epäselvyyttä, mutta onneksi hekin pääsivät kuviosta melko pian jyvälle.

Tuomarit pistivät merkille jo heti alkuunsa lajitteluissa Hokkasen luisuttelun, joka oli todellakin päivän musta hevonen loistavilla ajosuorituksillaan, vaikkei nyt ykköspaikkaa kuitannutkaan. Hokkanen ei ollut kuitenkaan RADALLE.comille aivan tuntematon suuruus, vaan hänet muistetaan nähdyn kauden 2007 Motoparkissa kun kaveri ilmestyi INFO-pisteelle kysymään, että täälläkö saa harrastaa sitä driftingiä.

Muuten taso oli tiukentunut taas viime kaudesta, ja olivathan pojat käynet jo 20.4. RADALLE.comin Alastarolla järjestämässä shakedownissa harjoittelemassakin. Tosin Alastarolla Muumi oli kaapannut shown ja esitellyt aivan käsittämättömiä ajotaitojaan, nyt suoritukset olivat puolestaan hämmentävän vaisuja. Ei ollut Muumin päivä tämä ei. Sen sijaan Kiven Markon suoritukset ovat olleet tähän saakka melko tasaisia, Marko on luisuttanut aina ihan näyttävästi mutta melko turvallisesti. Ties mikä lisävaihde miehestä nyt löytyi, sillä ajoon oli tullut selvästi aggressiivisempaa tyyliä ja se näkyi myös pisteissä. Vähän samaa ilmiötä oli huomattavissa myös pikkuveljen Mikan suorituksissa. Liekö lisää voimaa ja luonnetta löytynyt miehistä itsestään vai autoista? Nurmijärven talleissa on kuitenkin koko talven autoja rakennettu ja kehitelty, joten olisiko lisäpotku ja varmuus tullutkin suoraan tekniikasta..?

Lajittelun tulokset

FPDA
1. Petteri Törmanen 95
2. Juha Rintanen 86,3
3. Marko Haverinen 76
4. Timo Anttila 64
5. Marko Kivi 62,5
6. Ami Aalto 61
7. Janne Leinonen 61
8. Juha Vehviläinen 61
9. Mikko Viitala 48,2
10. Teemu Ahonen 48

FDO
2. Harri Hokkanen 89
3. Tuomas Iljin 0
4. Jani Haverinen 67
5. Arne Puttaa 75,5
6. Sakari Kiviharju 0
7. Keijo Ketola 0
8. Mika Kivi 0
9. Joni Syrjälä

Loppuiltapäivä sujui varikon leppoisissa tunnelmissa, d-miehet säätivät vielä vähän ajokkejaan ja muu autourheilukansa päästettiin vuorostaan radalle nauttimaan viikonlopun viimeisistä vapaista ratavuoroista sekä vain drifting lajittelujen ajaksi keskeytetystä kiihdytyksestä. Osa kävijöistä oli iltapäivästä jo ihan festaritunnelmissa kun Random Ice ja Blinded Rain alkoivat oman shownsa Turkuhallin pääsisäänkäynnin vaikuttavassa portaikossa josta oli taiottu artisteille näyttävä esiintymislava. Monipuolista ohjelmaa riitti todellakin koko päiväksi ja katsojien suosio oli taattu.

RADALLE.comin BABEt viihdyttivät yleisöä ja kiersivät varikkoa kuvattavina koko päivän. Tytöt myös esiteltiin kesken päivän koko tapahtumakansalle ja yleisö sai äänestää suosikkinsa tytöistä. Yleisön suosikkityttö oli Tanja, onnea Tanjalle! Illaksi oli luvassa tyttöjä vielä vähän pienemmissä vaatteissa kaupungilla suositun ravintolan lavalla.



Myös näyttelykalustoa oli ajautunut paikalle suurin joukoin, suurin osa yksittäisiä kävijöitä tai kaveriporukoita, olipa mukana muutama autokerhokin edustuskalustollaan. Pisimmän reissun taisivat tehdä Oulun pojat jo Hot Rod & Rock Shown RADALLE.comin osastolta tutuilla kulkineillaan. Galleriasta löytyy enemmän ja vähemmän näitä silmäähiveleviä luomuksia. Näyttelytuomaristo oli ahkerasti kiertänyt varikkoa arvostellen näyttäviä autoja, ja taisi tuomaritiimi kiertää pari alueen ulkopuolista parkkipaikkaakin kun osa vierailijoista ei ollut arvannut että alueelle auton tuominen sisältyi todellakin sisäänpääsyn hintaan. Myös parkkipaikoilla oli selkeästi näyttelytasoista kalustoa, ja osa kävijöistä kävikin kesken päivän ajamassa ajokkinsa varikon puolelle muiden ihailtavaksi.

RADALLE.comin pokaalit järjestettiin pikapuoliin esiintymis- & palkintojenjakolavalle kun bändit olivat pistäneet parastaan ja viihdyttäneet yleisön kisatunnelmiin.


Lauantaipäivänä palkittiin seuraavat ajokit:

Auto I - Lari Suvanto, BMW Z4 vm.2003
Auto II - Nut 4 you Oy, Nissan 350Z vm.2004
Auto III - Manelius Petri, Chevrolet Dodge chevy van vm.1986

MP - Jirka Pavén, Honda Monkey vm.1988

Tunnustus I - Mäkinen Jani, Suzuki CSX R1000
Tunnustus II - Lång Kristian, Toyota Corolla
Tunnustus III - Hietanen Timo, Toyota Starlet

Tekniikka - Kriisa Janar, MB C355 AMG vm.1994
Hifi / ICE - Salo Petri, Peugeot 206 vm.2006
Tyttöjen valinta - Metsämäki Janne, Opel Astra vm.1993
Sitruuna - Ojala Ville, Toyota Carina vm.1983




Illalla niin tapahtuman järjestäjät kuin kävijätkin suuntasivat menojalat vipattaen torin laidalle The Clubille jonne oli järjestetty tapahtuman viralliset Semi-Jatkot. Viralliset jatkothan järjestettiin Kuuluisa Risteilyllä, mutta täytyyhän sitä nyt kesken tapahtumankin ottaa vähän vauhtia seuraavaan päivään. Ravintolan ovet aukesivat yleisölle klo 22 ja hippapaikka alkoi täyttyä tiiviiseen tahtiin. Ilmeisesti tapahtumarannekkeella saatava ilmainen sisäänpääsy kannusti vielä entisestään väkeä ryhmittymään samaan paikkaan RADALLE.com BABEja unohtamatta. Tyttökisan viimeinen osio käytiin The Clubin tanssilattian takana esiintymislavalla puolenyön pintaan arvovaltaisen tuomariston pisteyttäessä tyttöjä. Juontajana kisassa toimi RADALLE.comin BABE-vastaava Sari joka ei ollut mikki hyppysissä Pekkaa pahempi eikä ainakaan Leiskaa levottomampi. Tuomariston ylivoimainen suosikki oli Heidi, jolla näytti olevan varmuutta ja rohkeutta ottaa yleisönsä. Toiseksi sijoittui Marika ja kolmannen pokaalin kuittasi tapahtumayleisönkin suosima Tanja. Onnea myös heille, nähdään taas ratapäivillä!


Sunnuntaiaamuna auringon suosiessa taas tapahtumaamme rata aukesi ensimmäiseksi driftingin vapaille harjoituksille. Tämän jälkeen d-miehet saivat vielä hetken hengähtää kun oli sprinttikuskien vuoro tutustua omaan rataansa. Sprintissä perinteisesti rata kierretään ennen kisaa jollain muulla kuin moottoriajoneuvolla, joten ruismoottorit käyttöön ja radalle dyykkasi lähemmäs sata polkupyörää. Näppärä keksintö, kävellen tuskin saisikaan niin hyvää tatsia ennalta tuntemattomaan rataan kuin fillarilla.

Finnish Drift Open Streetin finaali oli vuorossaan ensimmäisenä, tässä tiukan taiston tulokset:

1. Tuomas Iljin 94
2. Mika Kivi 90
3. Joni Syrjala 85
4. Sakari Kiviharju 75,4
5. Ville Hakanen 65
6. Arne Puttaa 64
7. Keijo Ketola 41,5

Street kuskien jälkeen vuorossa oli kauan odotettu RADALLE.com FPDA finaali. Kuskit kehuivat rataa kilpaa, selkeästi parempi kuin viime vuonna. Haverinenkin sanoi sen näyttäneen ensi katsomalta aivan pöljältä, mutta kun sitä pääsi ajamaan, mielipide muuttui aivan päinvastaiseksi. Kyseessä oli kuulemma todella mielenkiintoinen ja vaativa rata. Riittävän vaativa mielenkiinnon säilyttämisen lisäksi myös siksi että Pro-tason kuljettajille syntyi riittävästi eroa tuomareiden intensiivisen arvostelutyön helpottamiseksi.

Kyseessä oli ehdottomasti Suomessa toistaiseksi järjestettyjen drifting-kisojen helmi, niin järjestelyiden, ajon tason kuin yleisön huomioon ottamisenkin kannalta. Ensi kerran yleisö pääsi alle viiden metrin päähän kisaavista drifting-autoista ja se kyllä näkyi ja kuului. Suoritusten aikana yleisö nousi aivan radan viereen viedyissä katsomoissa huutamaan, kiljumaan ja kannustamaan kuljettajia. Tosin autojen ollessa kohdalla, niiden rähinä, pauke ja vihellykset ylittivät tämänkin melun. Ennennäkemätöntä kannustusta, ei voi muuta kuin ihmetellä ja kiittää myös yleisöä omasta osallistumisestaan.



Myös tulokset tulivat nopeammin kuin tässä maassa d-kisoissa ikinä, siitä erityiskiitokset Tervolalle sekä Marteliukselle, olette kouluttaneet pojat hyvin ja Leiskakin pysyi tahdissa mukana, oli suorastaan lieskoissa finaalia selostaessaan. Kuljettajien pisteet työntyivät alueen äänentoistoista ulos ennen kuin kuskit olivat saaneet autojaan edes varikon puolelle. Lähes yhtä vilkkaasti tulokset olivat luettavissa myös kisatoimiston seinällä. Loistavaa toimintaa!

Tässä finaalin tulokset FPDA:n osalta
1. Juha Rintanen, Nissan 200sx s14, JDM RACING
2. Marko Kivi, Toyota Celica Supra, Drifting Monkeys
3. Mikko Viitala, Opel Kadett C, Autoviitala Drifting
4. Harri Hokkanen, Nissan 200sx s14, Jamppas Motors drift team
5. Petteri Tormanen, BMW 328 E36
6. Marko Haverinen, Opel Manta B, Haverinen drift team
7. Timo Anttila, Nissan 300ZX Z32
8. Janne Leinonen, Nissan silvia s14, Kalisconcept Drift team
9. Ami Aalto, Toyota Supra MKIV
10. Juha Vehvilainen, Nissan 180sx s13, SRF Drifting team
11. Teemu Ahonen, Nissan 200sx s13, D-Unit

Sekä vielä sarjapistetilanne samoilta kavereilta:
Lajittelu max. 20p, finaali max. 100p

1. Juha Rintanen, Nissan 200SX S14, 115p
2. Marko Kivi, Toyota Celica Supra, 102p
3. Mikko Viitala, Opel Kadett C, 89p
4. Petteri Törmänen, BMW 328 E36, 86p
5. Harri Hokkanen, Nissan 200SX S14, 73p
6. Marko Haverinen, Opel Manta B, 73p
7. Timo Anttila, Nissan 300ZX Z32, 67p
8. Janne Leinonen, Nissan Silvia Ks S14, 58p
9. Ami Aalto, Toyota Supra MKIV, 54p
10. Juha Vehviläinen, Nissan 180SX, 48p
11. Teemu Ahonen, Nissan 200SX S13, 42p