Uutiset

Time Attack Suomi: Etsimme nopeinta katuautoa sekä rataennätyksiä!

4.5.2010

 

 

Time Attack Suomi:

Etsimme nopeinta katuautoa sekä rataennätyksiä!

 

Laji on saanut alkunsa Japanista 90-luvun alkupuolella. Japanista laji on levinnyt vuonna 2003 Pohjois-Amerikkaan. Iso-Britannian laji valloitti vuonna 2006. Timeattackin syntysijana pidetään Japanin Tsukuban moottorirataa, jossa suurin osa kilpailuista edelleenkin ajetaan. Tsukuban lisäksi kilpailuja järjestetään useilla moottoriradoilla ympäri maailmaa. Timeattackin suosio on kasvanut räjähdysmäisesti panosten ja tason kohoamisen myötä.


Kehitys lajin alkuajoista on ollut huimaa. Kauas on tultu alkuaikojen katuautoista.  Nykyään huippuautot ovat loppuun asti timeattackkia varten suunniteltuja mestariteoksia.  Japanissa ja Pohjois-Amerikassa lajin parissa pyörii isot rahat. Kovimpien kilpa-autojen rakentamiseen upotetaan todella suuria summia. Rakentamisesta vastaavat monet alan kuumimmista virityspajoista.

Menestymisen varmistamiseksi autojen kuljettajiksi palkataan rata-autoilun kovimpia nimiä. Lajin kovan tason ja todella nopean kehityksen johdosta huippuautojen rakentamiseen uppoa todella suuria rahasummia. Tästä johtuen sponsorit ovat suuressa roolissa lajin huipulla kilpailtaessa. Tähän ollaan nyt menossa Suomessakin!


Lajin ideana on todistaa, että hienoillakin tuning-autoilla voidaan ajaa kilpaa tosissaan ja tehdä kierrosennätyksiä. Timeattackissa ajetaan kelloa vastaan ja tavoitteen on ajaa mahdollisimman hyvä kierrosaika. Laji on helposti lähestyttävä, eikä alkuun vaadi autolta tai kuljettajalta ihmeitä. RADALLE.com on kehittänyt AKK:n kanssa yhteistyössä Katuautosprinttiä, joka edelleen on osa RADALLE.com ohjelmistoa. Katuautosprintin kanssa touhutessa kasvoi tapahtumiimme tilaus Time Attackille. Katuautosprintistä poiketen timeattackissa lähtö tapahtuu lentävänä, sekä nykyinen luokkajako mahdollistaa kilpailemisen monenlaisella kilpurilla. Ajanotto suoritetaan joko transponderi mittauksena tai kehittämällämme ajanmittausjärjestelmällä tarkan mittauksen varmistamiseksi.


Timeattackia voi verrata yksittäislähtönä ajettaviin F1-kilpailuihin. Kilpailut on jaettu kolmeen osioon F1:n tapaan. Ensimmäisenä on vapaat harjoitukset, jossa kuljettajille annetaan mahdollisuus rataan tutustumiseen ennen kilpailua. Seuraavana on aika-ajot, joiden perusteella laitetaan autot paremmuusjärjestykseen finaalia varten.  Viimeisenä on finaali eli Superlap. Superlappiin pääsee mukaan viisi nopeinta autoa jokaisesta luokasta. Finaali ajetaan käännetyssä paremmuus järjestyksessä. Erona ja ratkaisevana turvallisuustekijänä moneen lajiin verrattuna on se, että suoritukset ovat yksilösuorituksen: Kuljettajat kilpailevat vain vastustajista kovinta ja armottominta eli kelloa vastaan.


Autot jaetaan kolmeen luokaan rakenteluasteen perusteella. Club-luokka on tarkoitettu lajiin ja kilvanajoon tutustumista varten. Club jaetaan myös moottorin tilavuuden perusteella kahteen alaluokkaan. Luokan rataa myös hidastetaan shikaaneilla vauhtien pudottamiseksi.

Competition-luokka on takoitetu sitten jo oikeaan kilvanajoon reksiteröidyllä katuautolla. Luokan tärkein tavoite onkin löytää Suomen nopein katuauto. Luokkaan osallistumisen edellyttää myös turvavarusteita. Luokassa alaluokka kilvettömille, mutta katuautoon rinnastettaville autoille.

Unlimited on luokka täysiverisille kilpa-autoille ja siinä noudatetaan AKK:n sääntökirjan turvamääräyksiä. Luokassa auton rakentelu on vapaata ja slicksit salittuja.


 RADALLE.com on taas tuttuun tapaan ajan hermolla ellei jopa aikaansa edellä tuoden lajin osaksi jo muutenkin laajaa Racing-lajivalikoimaansa. Kausi 2010 on järjestyksessään jo kolmas RADALLE.com Time Attackin historiassa. Kaudella 2010 RADALLE.com Time Attack sarjaan kuuluu viisi osakilpailua. Sarja tarjoaakin hienon mahdollisuuden kiertää kaikki maamme suurimmat moottoriradat metsästäen rataennätyksiä.


RADALLE.com Timeattack Kalenteri 2010:

• Alastaro 13.5.

• Kemora 12.6.

• Motopark 25.7.

• Ahvenisto 7.8.

• Botniaring 21.8.



Kilpailuihin ja sarjoihin ilmoittautuminen käynnissä!!!









www.timeattack.fi -Suomen virallinen Time Attack sivusto