Uutiset

FDO All Star 2010 pääpalkinto:

20.9.2010

ESV eli Exotic Street Vehicles yhdessä RADALLE.comin kanssa järjestävät Drifting kauden päätöskilpailut Motoparkissa 2.10.2010

Pääpalkinnoksi järjestäjäpari ovat asettaneet kulttiauton: Nissan Skyline R32 GT-R V-Spec. Kilpailuun on ilmoittautunut jo yli 30 Suomen huippukuljettajista. Tapahtumaan kannattaa tulle ihastelemaan Suomalaista driftingiä parhaimmillaan.

Lisätiedot tapahtumasta: http://www.radalle.com/uutiset/?cmd=uutinen&id=403

Ilmoittaudu ajamaan: http://www.drift.fi/index.php?option=com_chronocontact&chronoformname=allstars2010

ESV eli Exotic Street Vehicles
ESV on Euralainen autojen maahantuontiyritys, jonka pääartikkelina on Japanista tuodut exoottisen hemaisevat katuautot, drifterit ja kilpurit timeattackiin. ESV:n tarjontaan pääset tutustumaan osoitteessa www.esv.fi

Auto nähty Suomessa jo syksyn messuilla ja tapahtumissa, seuraavan kerran auton bongaat RADALLE.com finals -tapahtumassa Ahvenistolla 25.9.2010

Mutta mikä on Nissan Skyline R32 GT-R V-Spec?

GT-R tulee sanoista GrandTourismo Racer.
Vanhan legendaarisen KPGC110 Skyline GT-R:n tuotannon loputtua vuonna 1973, Nissan elvytti vanhan legendan uudelleen henkiin 1989. Uusi auto sai heti lempinimekseen “Godzilla”, nimi joka tunnistetaan yhä tänä päivänäkin ympäri automaailmaa.

Tämä uusi R32 Skyline GT-R dominoikin heti moottoriurheilulajeissa mm. Japanissa, voittaen 29 voittoa putkeen kaikista 29 kilpailusta. GT-R voitti Japanin JTC Group A:n mestaruuden 4 vuotta putkeen ja dominoi myös Australian puolella ratasarjoja kunnes se kiellettiin vuonna 1993. Suomessakin on GT-R:llä haalittu pystejä.

Skyline GT-R:stä tuli oitis Nissanin moottoriurheilun ja teknisen osaamisen lippulaiva, esitellen huippumodernia teknologiaa kuten ATTESA-ETS 4WD väännönjakojärjestelmän ja Super-HICAS nelipyöräohjauksen.

Nykyään Skyline GT-R:ät ovat edelleen kovassa suosiossa niin Drag Racing, Time Attack, kuin muissakin rata-ajoluokissa. Skyline GT-R:llä voitettiin mm. vuonna 2007 Time Attackin maailmanmestaruuskisassa Tsukubassa; itse asiassa 15:sta parhaasta autosta 9 olivat GT-R:iä. Suomestakin Timeattack -harrastajien parista löytyy useampia GT-R:n nimeen vannovia ja esim RADALLE.com Timeattackin Club -luokassa Tomi "Rasse" Ruokonen nappasi kauden 2010 mestaruuden vain hieman piristetyllä yksilöllä.

Skyline GT-R:stä on kehkeytynyt populäärikulttuurin eras ikoneista lukuisien videopelien ja elokuvien kautta. Onhan muuan Jeremy Clarksonkin tituleerannut autoa erääksi mailman parhaista ja ainoaksi todelliseksi Japanilaiseksi superautoksi.

Juhlistaakseen menestystään niin N kuin A –ryhmän kilpa-autoluokissa, Nissan esitteli Skyline GT-R V-Spec -mallin ("Victory SPECification") 3.Helmikuuta, 1993. V-Spec mallissa erona vakioon oli lähinnä Brembon jarrut ja uudelleen ohjelmoitu ATTESA-ETS väännönjakojärjestelmä.

Skyline GT-R:n konehuoneesta löytyvä kaksoisahdettu 2,6-litrainen suora kutonen on käsite itsessään. Tämä RB26DETT-mallitunnuksella tunnettu moottori suunniteltiin alunperin kilpakäyttöön ja siitä löytyy monia taustastaan kertovia elementtejä kuten vaikkapa erittäin järeä lohkovalu, erilliset kaasuläpät ja "kovat" venttiilien paininkupit. Moottorin 8200 kierrokseen tehtaalla asetettu kierroslukurajoitinkin kertoo omaa tarinaansa moottorin luonteesta ja käytettävyydestä. Skyline GT-R:ssä oli muutamien muiden aikalaistensa tavoin huipputehoksi ilmoitettu 276 hevosvoimaa, noihin aikoihin japanilaisilla autotehtailla oli keskinäinen herrasmiessopimus huipputehon rajaamisesta noihin lukuihin. Kertomusten perusteella Godzillasta oli kuitenkin täysin vakiokuntoisena mitattu jopa 330 hevosvoiman tehoja. Moottorissa on myös melkoisen huima virityspotentiaali: hyvin vähäisillä muutoksilla moottorin saa luovuttamaan 400 hevosvoimaa, ja tästä eteenpäin vain taivas on rajana. Suomessakin moottori on saatu luovuttamaan yli 1000 hevosvoiman lukemia, ja maailmalla puhutaan valmiista muutossarjoista 2000 hevosen tehonnälkään jos taskuissa vain riittää syvyyttä. Tällöin moottori ei tosin ole enää bensiinikäyttöinen.

Pelkkä moottori ei ole tehnyt Skyline GT-R:stä kilparatojen legendaa. Merkittävässä osassa oli tuolloiset autoelektroniikan huipputaidonnäytteet joita oli hyödynnetty autoon avokätisesti. Olennaisimmat auton hallittavuuteen ja mutkakäyttäytymiseen liittyvät elementit ovat voimansiirrossa ja ohjauksessa.

Skyline GT-R:n tietokoneohjattu väännönjakojärjestelmä ATTESA E-TS (Advanced Total Traction Engineering System for All-Terrain, Electronic Torque Split) on siitä erikoinen nelivetoisuuden muoto että takapyörille voima välittyy jatkuvasti ja etupyörille tarpeen mukaan tietokoneen näin päättäessä. Autoa voi ajaa kuin takavetoista, mutta pidon rajamailla järjestelmä pitää huolen siitä ettei mutkanopeus hidastu perän karkaillessa vaan jopa kasvaa, ohjaamalla vetoa tarkasti myös etuakselille.

Ohjattavuuden parantamiseksi Nissan kehitti autoon myös nelipyöräohjauksen joka tunnetaan nimellä Super HICAS (High Capacity Actively Controlled Suspension). Toisin kuin monilla muilla autovalmistajilla tätä ei kehitetty pysäköinnin helpottamiseen vaan nimenomaisesti auton mutkakäyttäytymisen vakauttamiseksi ja toisaalta terävöittämään auton kääntyvyyttä sisään mutkaan, joka teki auton liikkeistä hyvin ketteriä painoisekseen.

 

 

Lisätietoa autosta: http://www.jlimports.com.au/nissan-skyline-r32-gt-r-godzilla-0

Sävelmä ja Sovitus: Teppo Laukkanen
Sanoitus: JDM-Guru Joni Peippo sekä tekninen tiedonantajamme Tomi Saarinen
Kuvitus mukaansa tempaavan bassokuvion pohjalta Jouni Niemi