Uutiset

RE-Evolution Evo 8 projekti

13.9.2012

Mitä käy, kun jo valmiiksi varsin pätevä ratapeli Mitsubishi Evolution 8 kohtaa jo toistakymmentä vuotta Suomessa autojarakennelleen Akinaattorin? Jotain ennennäkemätöntä ja nopeaa mitä varmimmin. Kun kesä taittuu syksyksi ja edessä on Suomen pitkä ja pimeä talvi alkaa talleissa tapahtua. RADALLE.comin henkilöstö ei ole tästä poikkeus, yksi mielenkiintoisimmista projekteista tulee eittämättä olemaan Akinaattorin oma Mitsubishi Evolution 8.

Tavallinen Evo 8 on jo sinällään ripeä laite tehtaalta luvatulla 276 hevosella mutta FQ-300 erikoismalli on Briteissä jo valmistajan taholta paranneltu malli. Ensimmäinen, ja suhteellisen selvä, asia on lisääntynyt voima. Kuten nimi antaa ymmärtää, on FQ-300 jo valmiiksi viritely tuottamaan "yli 300 hevosvoimaa". Tämä on saatu aikaan paremmalla pakoputkistolla, uudelleen säädetyllä moottorinohjauksella sekä hieman aggressiivisemmilla nokka-akseleilla. Mallista löytyy myös muutama muu pieni ero siihen tavalliseen Evo 8:aan. Ulkopuolelta mallien eron huomaa ehkä ensimmäisenä isosta hiilikuituisesta takasiivestä. Koneen jatkeena on myös 6-lovinen vaihdelaatikko tavallisen mallin 5-vaihteisen sijaan. Kyseessä ei ole kuitenkaan vain lisätty kuudes "ylivaihde" vaan kokonaan uudelleen suunnitellut ja lasketut välitykset.

Mitsubishi on myös kuuluisa huippuunsa viritetystä nelivedosta ja sen toiminnasta. Evolution 7 toi mukanaan AYC-järjestelmän (Active Yaw Control, tsekkaa wikipedia!) ja Evo 8:ssa nähdään kyseisen vekottimen paranneltu versio vaatimattomasti nimeltään Super AYC. Käytännössä paranneltu versio pystyy siirtämään tuplasti vääntöä paremman pidon omaaville renkaille kuin vanha versio. AYC ottaa tietonsa useista eri antureista jotka seuraavat auton G-voimia, kaasun ja jarrun asentoa, kierroksia ja jopa renkaiden pyörintänopeuksia ABS-antureiden avulla.

Kyseessä on siis jo valmiiksi varsin pätevä ratalaite mutta s e ei itsessään riitä kaikille. Varsinkin Akinaattorin tuntien kaikesta löytyy aina parannettavaa. Ja jos jotain tehdään, niin tehdään se kerralla kunnolla. Talven aikana tullaankin varmasti näkemään auton lähes täydellinen uudelleen rakentaminen niin voimanpesänä toimivan 4G63 koneen kuin auton alustankin osalta.

Seuraa projektia Tuning.fi -lehdessä ja/tai Facebookissa