Uutiset

RADALLE.com Jääratakausi ohi!

10.3.2013

Jääratakiertueen idea on tarjota kaikille ajokortin omaaville mahdollisuus harjoittaa liukkaalla kelillä ajamista. Jää on alustana liukas, mutta siellä voi kuitenkin ajaa. Jääradan pinta karhennetaan aina höylillä ja piikkirenkailla, joten pitoa on riittävästi katurenkailla ja jopa kitkarenkailla ajamiseen. Nelivedot dominoivat vetopidon kanssa, joten kiihtyvyydessä ne ovat parhaita, mutta joissain tapahtumissa kun laitetaan kello hetkeksi päälle, nopeimmat kierrosajat löytyvät kevyiltä etuvedoilta, joissa on hyvät ja tarpeeksi pienet renkaat.

Jäärata-ajelu on äärimmäisen hauskaa ja kokemuksena korostaa hyvien renkaiden sekä kuljettajan merkitystä talviautoilussa. Mikäli tänä talvena koit liikenteessä vaaratilanteita tai autoilu tuntui edes kerran hankalalta, suosittelemme asian korjaamiseksi tulemaan ensitalvena jääratapäivälle harjoittelemaan. Päivä on jaettu ajovuoroihin kokemuksen perusteella. Eli normi ajovuorot tavan katuautoille, joissa jokainen ajaa hieman rauhallisemmin omien taitojensa mukaan ja kilpa-autovuoroille, missä meno onkin sitten vähän vauhdikkaampaa. Ensikertalaisten kannattaa tulla mukaan ja autollakaan ei ole hirveästi merkitystä. Paikalta löytyy kyllä opastusta. Jäärata-ajo harjoittaa kuljettajia hallitsemaan autonsa pahimman varalle ja suosittelemme sitä aivan kaikille kuljettajille Suomen talviolosuhteisiin. Sitäpaitsi kun vähän oppii hallitsemaan autoansa on jäällä ajaminen todella hauskaa. 

Uutena ajatteluna pari päivistämme oli kerhopäiviä, jolloin keskityimme pelkästään ajamiseen ja kaikki sirkusjärjestelyt oli jätetty pois. Kerhopäivät keräsivät hyvää palautetta, joten niitä tehdään siis jatkossakin. Selvitämme myös mahdollisuutta tehdä niitä myös joskus kesällä.


Tieliikenteessä leikkiminen, vaikka varmaan onkin kivaa, on todella vaarallista! Suosittelemme kaikkien kuljettajien keskittymään turvalliseen ajamiseen talvikeleillä ja tulemaan leikkimään jääratatapahtumiinne!


RADALLE.comin jääratakiertue oli kattava. Ratakiertueella ajettiin järven jäällä sekä pelloille jäädytetyillä radoilla. 


Kauden aloitti Joutsan moottoriradalla järjestetty tapahtuma. Joutsan tapahtuma oli tämän kauden monipuolisin, kun ratavaihtoehtoja oli tarjolla useita sekä bonuksena EK-pätkä. Moottorirata tarjoili vielä leveän kentän missä ennätysleveä rata antoi loistavan mahdollisuuden verrata erilaisten ajolinjojen sekä renkaiden vaikutuksen auton käyttäytymiseen. Joutsan leveys oli omiaan varsinkin nelivedoille, joilla ajolinjat menevät todella leveiksi kun oikein nautiskellaan.  Joutsan moottorirata on suunniteltu liukkaan ajon harjoitteluun. 

Seuraavaksi oli vuorossa Hyvinkään tapahtuma vauhtikeskuksessa. Rata oli tänä vuonna todella leveä ja penkat pehmeitä. Vauhtipuiston radalla on pari pientä hyppyriä, jotka keventävät autoa mukavasti, jos niihin kovaa ajaa. Hyvinkään rata lähellä pääkaupunkiseutua tarjosi loistavan mahdollisuuden kaikille kuljettajille. Hyvinkäällä ajettiinkin tämän kauden ainoa jääkatuautosprint. Sprinttejä järjestetään mahdollisuuksienmukaan kesällä ja ensi talvena. Hyvinkäällä ollaan oltu melkein joka talvi, joten eiköhän ensitalvena taas...


Uusi tuttavuutemme Toijala, tarkemmin Akaan jäärata oli todella leveä järvenjäälle tehty rata. Leveä rata innosti kuljettajia hieman yliyrittämiseen, joten joitakin penkan päälle päätyneitä suorituksiakin nähtiin. Rata oli todelle magee ajettavine mutkineen ja pääsuoralla vauhtia sai kelattua hyvin. Sijainniltaan aivan Tampereen moottoritien varressa oli tämä paikka loistava! Paikka on omiaan kerhopäiväjärjestelyille, kun paikalle ei ihan helposti saa sähköjä ja muita yleisön viihdyttämiseen tarkoitettuja elementtejä. Täälläkin siis näemme mitä luultavimmin ensitalvena.


Kauden päätösbileet vietettiin sitten Sastamalassa Murtoon Tapsan pellolle tekemällä piiiitkällä jääradalla. Tapahtuma vietettiin mukavassa auringonpaisteessa. 

RADALLE.com ja RADALLE UA kiittävät kaikkia kävijöitä ja kuljettajia!

Nyt on näin auringon paistaessa käännettävä katseet kevääseen ja tulevaan kesään.


Seuraavana etappina ovatkin American Car Show sekä iltabileet pitkänä perjantaina. Kierrämme myös Tampereen messut ja sitten aloitammekin ratakauden Motoparkista Shakedownilla huhtikuun lopussa.
Varsinainen kesäkautemme starttaa Kemoralla, jossa ajetaan Time attackin ja driftingin ensimmäiset osakilpailut. Päivään on saatu kuitenkin mahtumaan vielä osallistu omalla autolla -ratavuoroja. Driftingissä ajetaan Street ja Pro -luokat tuttuun tapaan.

Kevättä odotellessa, RADALLE.com poppoo

Kuvista kiitos Kirsi Yläpelto!
Kuvat ovat Sastamalan jääratapäiviltä ja kuvien oikeudet omistaa kuvaaja Kirsi Yläpelto, mikäli haluat käyttää näitä kuvia, ota yhteyttä häneen.