Uutiset

Timeattack R4 ajettu

RADALLE.com Timeattack 2014

19.8.2014

Suomalainen autourheilu kulminoituu maailmanluokan kuljettajiin, joita tämä pieni maa pystyy tarjoamaan uskomattoman määrän väkilukuun nähden. Tänä viikonloppuna saatiin myös Jyskälän kruunu palautettua sinne minne se kuuluu, kotimaan kamaralle Jari-Matti Latvalan mukana.

Ahveniston radasta on käyty vuosien saatossa käyty niin monia keskusteluja, että harva niitä edes muistaa. Ei varmasti tänä päivänä edes ajateltaisi rakentaa moottorirataa keskelle asutusta, joka on sekä luonnonsuojelu, että pohjavesialueella. Juuri tämä urbaani ympäristö ja korkeuserot tekevät Ahveniston radasta ainutlaatuisen. Myös lähellä olevat kaiteet ja nykymittapuulla puutteelliset turva-alueet kovavauhtisten jarrutusten kohdalla ovat asioita, joka erottaa tosikuskit sunnuntaikurvailijoista. Ahvenisto on myös ratana sopivampi pienille ja kevyille autoille ja aerodynamiikka, sekä alustan säädöt ovat tälle radalle aivan omansa. Kaikki tietävät myös sen, että helteellä Ahvenistolla aina tarkenee, montussa kun ei tuo ilma niin kovasti vaihdu. Ahvenistolla on ollut tapana, että aina, kun siellä kisaillaan, aina myös joku auto ottaa osumaa enemmän tai vähemmän. Tämä alkoi jo ensimmäisestä kilpailusta, jolloin ehkä radan kuuluisin paikka ”Tarun mutka” sai nimensä, kun Taru Ketonen ajoi kilpurinsa kunnolla kaiteeseen, tämä siis vuonna 1967.

valtti_taru

Jari Valtin M3 Tarun mutkassa. Uusi rataennätyksen haltija näyttää tältä.

Kilpailuun lähdettiin sarjatilanteessa, jossa Unlimited -luokan kärkipaikkaa piti Sami Sivonen 154 pisteellä, Toni Ruokosen ollessa 24 pistettä perässä. Modified luokan kärkipaikat ovat Tero Partasen (142 p), Tom Wareliuksen (124 p), Kimmo Hurskaisen (109 p) ja Miika Toivosen (97 p) hallussa. Edellämainituista Miika Toivonen ei ole ajanut ensimmäistä kilpailua. Rami Viitamäki pitää alle 2,5 litraisten modien kärkipaikkaa reilulla erolla. Kaikki kilpailut voittanut Marko Astikainen pitää clubin yli 2,5 litraisia komennossaan 175 pisteellä, Tero Schwartz toisena 133 p, kolmas Jukka Sinkkilä 97 p. Clubin alle 2,5 litraisissa Johan Dahlbacka pitää kärkipaikkaa 165 pisteellä, Jari Heinosen ollessa toisena 125 pisteellä, Niko Silvennoinen kolmantena 112 pisteellä, Kenneth Maris neljäntenä 107 pisteellä. Näistä Silvennoinen ei ole osallistunut ensimmäiseen kilpailuun.

Päivän kiinnostavimmat autot tällä kertaa uusi tuttavuus, Future Cupista tuttu Subarukuljettaja Harri Arola, joka on menestyksekkäästi kuskannut Subaru Impreza WRC:tä lyhyillä asfalttipätkillä. Harrin auto on rakennettu rallisprinttiin ja rallicrossiin. Subaru on vähintäänkin upea ilmestys ja tässäkin sopassa kauhaa hämmentää Valtonen Motorsport. Kurkattaessa pellin alle ei utelias löydäkään konehuoneesta bokseria. Alusta ei aivan ratakäyttöön ole omimmillaan, kun parhaatkin kierrokset ajettiin osittain nelipyöräluisua, mutta olipa yleisöllä nähtävää, vaikka auton oikeat voimavarat jäivät vielä mysteeriksi. Oikealla alustan säädöllä ja rengastuksella ovat tutut Unlimited luokan vauhdinpitäjät kovilla. Pientä vihjettä siitä, että tämä Subaru saatettaisiin nähdä myös tulevaisuudessa TA kilpailuissa oli ilmassa. Myös testikilpailua ajanut Jari Valtti upealla BMW M3:lla, joka on tuttu FINRace, eli tutummin RataSM -sarjan avoin GT luokasta. Tänään Valtti ajeli aerodynamiikkatestien lomassa suhteellisen mukavia 1.20 aikoja. Vapaissa harjoituksissa jopa alle. Tämänkin auton taustajoukoissa häärii Valtonen Motorsport. Ahvenistolla Unlimitedissä kuljettajia oli 4 kappaletta, Modifiedissä 11 ja Clubissa 12.

subbe

Rallisprinttiin tarkoitetun auton saa alustan säädöllä toimimaan myös radalla, tässä Harri Arolan tyylinäyte

Vapaat harjoitukset alkoivat vielä autoille ihan hyvissä olosuhteissa ja nyt saatiin korjattua ainut tilanne rataennätysten suhteen, mikä viimevuonna sarjassa jäi tekemättä, eli Ahveniston koppiautojen uusi rataennätys. Jari Valtti ajoi aamun harjoituksissa käsittämättömän kovan ajan 1.19:485 ja laittoi nimensä historiankirjoihin. Mentiin tällä autolla lujaa jo aiemminkin, mutta Valtonen Motorsport on jälleen tehnyt taikojaan ja mm. aerodynamiikan säädöillä on auton nopeus parantunut vuodessa n. 3 sekuntia Ahvenistolla. Ei paha.

Modified aloitti lajittelut ja tiukaksi meni kärjen osalta. Asialla jälleen tutut nimet Tero Partanen ja Miika Toivonen. Tero kuitenkin ykköseksi 1.26:391, Toivonen 0,4 sekuntia jääneenä. Kolmas Kimmo Hurskainen 1:27.083 ja neljäs Tom Warelius 1:28.083.

warelius

Tom Warelius tekee tasaisen varmaa työtä kisasta toiseen

Unlimited seuraavana radalle ja kärkipaikan otti Jari Valtti 1:20.405, toiseksi hieman yllätykseksi liukastellut Harri Arola 1:26.972, kolmanneksi Toni Ruokonen 1:27.124 ja neljäs Sami Sivonen 1:29.320. Taisi lippumiehillekin tulla autojen vauhdit tänään yllätyksenä, koska Valtti ja Ruokonen osuivat hieman yhteen radallepääsyn jälkeen ja Ruokonen joutui tekemään tilaa nopealla kierroksella ollessaan juuri radalle päästetylle Jari Valtille. Toni ajautui kanttareiden yli hiekalle ja Skyline otti hieman osumaa. Suuremmilta vaurioilta silti vältyttiin. Tässä oli kuitenkin katastrofin ainekset lähellä.

Clubilaisten astuessa vuoroon rataa jälleen kerran hidastettiin keinotekoisin shikaanein. Yksi kolmeporttinen vauhtistoppari ennen Tarun mutkaa ja toinen heti tornin suoran alamäen lopussa. Taas kerran hidasteet olivat liikkuvaa mallia ja tällä kerralla niistä oikaistiin niin reilusti, että kilpailunjärjestäjien oli pakko puuttua toimintaan ja ajoista napsittiin aikavertailun perusteella selvästi nopeimmat kierrokset pois, huomioiden kierrokset jossa shikaanit olivat ajettavissa läpi. Tämä aiheutti aikalailla haasteita myös kuljettajille, koska uuden kierroksen koittaessa ei voinut koskaan tietää miten shikaanit olivat. Yhden kuljettajan osuessa keilaan, aiheuttaa se massareaktion, joka johtaa lopuksi siihen, että shikaanit ovat lähes suoraan ajettavissa läpi.

Yli 2,5 litraisissa tuttuun tapaan Marko Astikainen kärkeen 1.33:514, toiseksi Tero Schwartz 1.34:367 ja kolmanneksi Tony Weckström 1.40:922. Alle 2,5 litraisissa Juuso Rauhala kärkeen 1.36:908, toiseksi Niko Silvennoinen 1.37:267 ja kolmanneksi Kenneth Maris 1.38:724.

rsz__jvn7972

Timeattack päivä huipentui GT-Race yhteislähtökilpailuun

Kohti toisia lajitteluja lämpötila jatkoi nousemistaan ja yli hellerajan päästiin. Joillekin autoista tämä aiheutti mm. jarrujen ja öljyn lämpötilojen nousua kipurajoille. Kuskien piti siis ajaa vain muutama kierros kovaa ja taas jäähdytellä hiljakseen seuraavaa nopeaa kierrosta varten. Tämä taas aiheutti joillekin sitä, että juuri nopealla kierroksella ollessaan saattoi eteen tulla auto, joka oli jäähdyttelemässä ja muutamien kymmenyksien hupenemista kierrosajasta.

Modifiedin toisessa lajittelussa Miika Toivonen otti haltuunsa kärkipaikan ajalla 1:27.007, toiseksi Tero Partanen 1:27.737 ja kolmanneksi Kimmo Hurskainen 1:28.121. Mutulaiset Ilkka Koskiranta ja Samu Vanhatalo kärsivät molemmat ongelmista, Samulta porisi kone aamulla heti kättelyssä ja Ilkka ei saanut kunnon kierrosaikoja useiden eri ongelmien yhteissummana. Lajitteluissa modit olivat aikojen perusteella selvästi 4 nopeinta kuljettajaa n. 2 sekunnin sisällä toisistaan ja loput JiiPee Kotalan johdattaessa joukkoa sijasta 5 eteenpäin ajoilla 1:33.280-1:36.362. Hienoa, että sarjan ainoa naiskuljettaja Taru Mickos oli saanut Ahvenistolle nostettua vauhtiaan ja päässyt kuromaan eroa kiinni kärkeen huomattavasti. Taru ajaa kuitenkin yli 2,5 litraisia, mutta aikaa voi verrata vastaaviin Bemareihin alle 2,5 litraisissa nyt ollaan jo samoilla kymmenillä sekunneilla, kuin muut BMW kuljettajat, joista nopein alle 2,5 litrainen oli Ville Rajala 1:34.830, toinen Rami Viitamäki 1:35.564.

Unlimitedissä lajittelu kakkonen tarjosi taas ohjelmaa, kun Sami Sivonen oli tulossa tuttuun tyyliinsä kaasu pohjassa hevosenkengän mutkasta varikkosuoralle, kun perä lähti irti. Sami yritti loppuun asti pitää auton hallussa pitämällä vedon päällä, mutta hyvin rajoitetun etupyörien kääntymisen johdosta oli pakko luovuttaa yrittäminen ja viedä jalka jarrulle. Kaikki tässä tilanteessa olleet tietävät, että kuljettaja muuttuu matkustajaksi tällaisella hetkellä. Auto osui varikkosuoran kaiteen päässä olleeseen rengasvalliin, joka pehmensi hienosti suurimman iskun pois. Rajulta näyttäneessä tilanteessa Sami nousi autosta itse ilman vahinkoja ja autokin rullasi saman päivän aikana vielä Superlapilla radan ympäri. Toni Ruokonen oli autossaan myös ongelmissa, koska pakokaasua virtasi hyttiin. Toni onneksi huomasi tämän nopeasti ja aloitti tuuletuksen, ennen tajunnan menetystä. Harri Arolalla oli omat ongelmansa auton kytkimen kanssa ja useampia kertoja varikkoporukka työnteli autoa käymään. Suorakytkentälaatikon kanssa auton sai kuitenkin vaihde päällä käymään ja ajo sujui mukavasti. Aikoja pojilta kuitenkin saatiin ja nopeimmin aamun perusteella ajoi jälleen Jari Valtti 1:20.744. Toiseksi Toni Ruokonen 1:23.559. Kolmas Sami Sivonen 1:24.624 ja neljäs Harri Arola 1:27.505.

rsz__jvn8100

JiiPee Kotalan kaunis Evo X on saanut hieman päivityksiä tälle kaudelle ja vauhti on parantunut mukavasti

Clubissa shikaanien oikomisen vuoksi radalle laitettiin tarkkailijat, jotka huusivat radiopuhelimeen törkeimmät oikomiset ja ne otettiin suoraan pois varsinaisista kilpailusuorituksista. Kakkoslajittelu meni jo hieman paremmin, mutta sekaannusta aiheutti edelleen se, että shikaanit olivat joka kierroksella erilaiset. Niistä oli oikaisematta oikeastaan mahdoton ajella. Ajat jotka hyväksyttiin olivat yli 2,5 litraisissa Marko Astikaisen ottaessa taas kärkipaikan 1:33.567, toisena Tero Schwartz 1:37.504, kolmas Tony Weckström 1:40.603. Alle 2,5 litraisissa Niko Silvennoinen kärkeen 1:37.653, toiseksi Kenneth Maris 1:38.048 ja kolmanneksi Aleksi Ursin 1:40.005.

Superlapin aloitti modified, jonka voittoon ajoi Tero Partanen 1:27.968. Toiseksi nousi Kimmo Hurskainen ajaen 1:27.821. Kolmas tänään niukasti Miika Toivonen 1:27.863. Kolmen kärki siis 0.165 sek sisällä toisistaan. Alle 2,5 litraisten nopein oli Ville Rajala 1:35.611 ja niukasti toiseksi 0.167 s erolla Rami Viitamäki 1:35.778.

Unlimitedin päivän huipentuma eli superlap ajateltiin olevan Jari Valtin näytöstä. Valttia kuitenkin jouduttiin odottelemaan maaliin n. 10 sekuntia odotettua kauemmin ja syykin selvisi. Rengas oli tyhjentynyt ja syylliseksi epäiltiin autosta mystisesti kadonnutta ruuvia. Toni Ruokonen nappasi kärkipaikan ajalla 1:23.710 toiseksi Harri Arola 1:27.943 ja kolmanneksi Jari Valtti ajaen puoli kierrosta rikkinäisellä renkaalla 1:29.192. Sami Sivonen körötteli varmat pisteet kotiin.

Clubien superlap sujui kuten suunniteltu ja shikaanit pysyivät jotakuinkin paikoillaan. Yli 2,5 litraisten kärkeen ajoi jälleen Marko Astikainen 1:35.556, toiseksi Tero Schwartz 1:37.824 ja kolmanneksi Roman Pugach 1:40.738. Alle 2,5 litraiset voitti Juuso Rauhala 1:39.242 niukasti ennen Niko Silvennoista 1:39.604, kolmanneksi Kenneth Maris 1:40.463.

Hieno päivä kuitenkin kaikenkaikkiaan. Uusia nimiä timeattackissa nähtiin taas, kun Harri Arola debytoi sarjassa, ajettiin uusi rataennätys ja yleisöä oli löytänyt paikalle hienosti.

matvejevs

Mareks Matvejevs kävi viimevuonna tekemässä modified luokan rataennätyksen Ahvenistolle. Ei varmaan olisi väärin käydä tekemässä sama Liettuassa NETAn yhteydessä?

Seuraavaan kilpailuun on vielä aikaa, kun finaalit ajetaan uudella kovavauhtisella Botniaringin radalla 21.9.2014. Jurvassa ratkaistaan taas kauden sarjavoittajat. Tässä välissä on kuitenkin hieno tilaisuus lähteä Liettuaan ajamaan North European Timeattack Seriesin ensimmäinen osakilpailu Nemuno Ziedas -radalle ja mittaamaan oma vauhtinsa ulkomaille. Nemuno Ziedas on ainut rata koko Liettuassa ja rata on rakennettu 1976. Rataa luonnehditaan ”pikku nyrreksi” mäkisyyden ja nopeiden mutkien ansiosta. Radan korkeuserot ovatkin parhaimmillaan 27 metriä. Radan ennätystä koppiautoilla pitää hallussaan Mareks Matvejevs, joka pitää pieneksi yllätykseksi tämänkin vuoden kilpailun jälkeen Ahveniston modified rataennätystä ajalla 1:26.314. Tero Partanen pääsi kuitenkin 0.08 sek päähän, joten lähellä oltiin. Ehkä vielä syksyllä Tero laittaa ennätyksen uusiksi ja ottaa sen takaisin Suomalaisille. Ihan mukava kattaus Liettuasta varmasti löytyy jokaiselle kilpakumppaneita, koska kirjoitushetkellä on Fastlapin järjestämään Timeattackiin ilmoittautunut 65 kuljettajaa ja aikaa kilpailuun on vielä reilusti. Useita Suomalaisia tiimejä on kutsuttu kilpailuun mukaan ja ainakin Toni Ruokonen on lähdössä antamaan vauhtinäytettä lajitovereille Latviaan. Fastlap on ollut myös kovasti myös muiden Unlimited kuskien perässä, mm. Jari Valtti ja Christian Valtonen on pyydetty ottamaan osaa kilpailuun. Suomalaisista ainakin Marko Oivo on käynyt Fastlapin kilpailun ajamassa ja pokkaamassa palkinnot kotiin. Marko ainakin kehui kilpailua kovasti. Fastlap on jo kilpailunjärjestäjänä kokenut taho, 6 vuotta järjestettyjä kilpailuja, n. 80 timeattack kuljettajaa joka kilpailussa, ja Racessa n. 50 kuljettajaa, myös autonäyttely, driftingnäytös, DJ:t ja tytöt yms. kuuluvat asiaan. Noin 4000 katsojaa löytää tapahtuman katsomoihin kerta toisensa jälkeen. Paikalla on lähes 40 kuvaajaa ja tapahtuma uutisoidaan aina televisiossa, sekä sosiaalisessa mediassa näkyvästi. Kilpailumaksut, sekä harjoituspäivä perjantaina on suomalaisille ilmaisia. Samoin ruokailu tiimille kuuluu pakettiin – ilmaiseksi.