Uutiset

Sähköautolla voittoon!

RADALLE.com Timeattack Kemora Tesla Miika Toivonen

23.6.2015

Sähköautolla voittoon!

Kemorassa kirjoitettiin uusi luku Suomalaisen rata-autoilun historiaan

Uusi lehti kääntyi, kun Radalle.com  Midsummer Festival – tapahtumassa ajetussa time attackin SM-osakilpailussa voitto meni sähköautolle, ensimmäistä kertaa suomalaisen rata-autoilun historiassa.

Miika Toivonen kuljetti sähkömoottorikäyttöisen Tesla S P85- auton clubiluokan voittoon kaatosateessa nelivetoisten urheiluautojen edellä. Tehokas, jopa 700 hevosvoimaa luovuttava sähköauto taittoi ratakierroksen valtavalla, yli viiden sekunnin erolla toiseksi tulleeseen kilpailijaan.

Taakse jäi kokeneita ratakettuja urheiluautoilla, kuten Johan Dahlbacka Honda Civic:lla ja viime vuonna isoa club-luokkaa suvereenisti hallinnut Marko Astikainen Mitsubishi Evolla.

-Nelivetoisen Teslan luistonesto ja ajovakaudenhallinta on eri planeetalta kuin polttomoottorilla varustetun auton luistonesto. Sähkömoottorin tehoa on paljon nopeampi ja tarkempi säätää – Toivonen ynnää. -Lisäksi kun tehoa on paljon, ja kaasun vaste on välitön, auto on hyvin vaivaton ajaa myös äärirajoilla.

Lisäksi Teslassa ei ole lainkaan vaihteita, joten vaihteiden vaihtoon ei kulu aikaa. –Tämä on muuten täysin vakio, mitään siipiä tai kevennyksiä ei ole, eikä mitään muitakaan muutoksia ole tehty. Auto tulee just tälläsenä tehtaalta – Toivonen muistuttaa. 

Time attack on Suomessa uusi rata-autoilun laji, jossa kuljettajat ajavat kelloa vastaan, ja parhaan kierrosajan saavuttanut on voittaja. Lajia on ajettu Suomessa vuodesta 2008. Nopeimmat time attack – kilpurit, unlimited-luokan autot ovat noin tuhathevosvoimaisia ohjuksia, joilla pidetään hallussa lähes kaikkia Suomen koppiautojen rataennätyksiä.

Time attackissa ajetaan tulokasluokkana club-luokkaa, johon kuka tahansa ajokortillinen voi osallistua omalla autollaan. Koska luokkaa ajetaan tavallisilla tieliikenteeseen tarkoitetuilla autoilla, huippunopeuksia rajoitetaan esimerkiksi hidasteiden ja chikaanien avulla.

Club – luokka on jaettu autojen iskutilavuuden mukaan isoon ja pieneen ryhmään. Valtavan tehonsa takia Tesla sijoittuu nopeampaan, isoon luokkaan, ja vastassa onkin silloin Mitsubishi Evojen ja STI-Subaruiden kaltaisia nelivetoisia urheiluautoja. 

Sähkömoottorien hyväksikäyttö on yleistynyt moottoriurheilussa viime aikoina. Esimerkiksi pari viikkoa sitten ajetussa Le Mansin 24 tunnin kilpailussa kaikki autonvalmistajien LMP1-luokan prototyypit on varustettu hybriditeknologialla, jossa polttomoottoria avustetaan sähkömoottoreilla. Sähkömoottoreilla ja polttomoottorilla saavutetaan huikeita suorituskykyjä, joten LMP1-autojen tehot pyörivätkin suurimmillaan reilusti yli tuhannessa hevosvoimassa.  Myös Formula 1:ssä on tällä hetkellä käytössä polttomoottorin ja sähkömoottorin yhteistoimintaan perustuva voimanlähde.