Uutiset

Mahogany - Auto mahongista ala Teppo Näyhä - Tulossa myös Motoparkin autonäyttelyyn!

Motopark Show & Shine Autonäyttely

13.7.2017

Jenkeistä asti alan harrastajat ovat tulleet ihmettelemään Mahoganyn puuosia ja kyselleet Teppo Näyhän ammattitaitoa rapakon taakse. Mahogany on saavuttanut nuoren ikänsä aikana jo 12 palkintoa. "Ilmeisesti puu toimii ihmisissä", pohtii Näyhä vaatimattomana miehenä. Puolentoista vuoden aikana auto on rakentunut ja vapaa iltoja tällä ahkeralla tuunaajalla ei juuri ole ollut. Mitään puu- tai lasikuituosia ei ole ostettu. Kaikki on valmistettu itse ja on puuta, mahonkia. Ainoastaan maalaus ja ledien asennus on teetätetty muilla.

Teppo Näyhä, mikä on suhteesi Mahonkiin?

Suhteeni Mahonkiin on lähes intohimoinen, sanotaan näin että teeman mukana täytyy elää. Myös alusvaatteet on brodeerattu teemalla

Miksi Lexus?

Nykyinen Lexus on jo kolmas. Alkujaan halusin laadukkaan ja hieman massasta poikkeavan auton. Toyotia aiemmin harrastaneena en voinut oikein kuvitellakkaan muuta merkkiä kuin Toyotan lippulaivaa. Hyvien kokemuksien jälkeen vaihdoin toisen uudemman Lexuksen ja sen jälkeen olen alkanut uskoutua merkille.

Mihin et käyttäisi puuta?

Kokeilen käyttää puuta lähes mihin vain. Samalla etsin juttuja, mitä muut eivät ole puusta tehneet. Lähinnä pieniä yksityiskohtia rakentelen puusta. Moottoritilan osat ja ulkopuolelle tulevat osat puusta ovat hieman haastavia lämmön ja veden takia. Niissä kaikki osat ei toimi. Teen pääasiassa sisätilojen osia puusta. Muutama ulkopuolen osa on ollut pakko tehdä muilla materiaaleilla ja nälkä kasvaa syödessä kuten sanotaan...

Lakkausniksisi?

Lakkaaminen on yksi osa viimeisteltyä pintaa ja arvatenkin on välillä haastavaa ja useasti se vaihe missä ongelmat alkavat. Haave peilipintaisesta lakkapinnasta puuosien päällä näytti niin hyvälle omaan silmään, että tiesin suunnan miltä niiden haluan näyttävän. Vaikka osa sanoo noin sileäksi lakattuja osia lähes muovisen näköiseks olla tuommoiset. Jalopuun syyt ja väri korostuu mitä enemmän lakkaa siinä on.
 

Mistä ajatus mahongin käyttöön lähti?
 

Edelliseen Lexukseen rakensin puusta kontin. Idean sain Rolls Roycen tehtaalta nähdystä dokumentista. Selvää oli nykyisen auton kanssa että puu linjaa jatketaan ja viedään se vähän pidemmälle. Puusta rakentaminen Tuning autoihin kun on aika harvinaista maailmallakin. Forssin Jarmo käytti tutun venepuusepän luona Oulussa jossa oli esillä Mahonki vene. Siitä lopullinen idea mahongin käyttöön lähti. 2500 €:n kuutiohintakin vakuutti, ettei materiaali ole ihan huonoimmasta päästä.eipähän valu pihka. Etsiskelin hetken mahonkia suomesta ja löysin noin satakiloisen lankun josta nämä auton osat olen rakentanut. Ideoita on tullut rakentaessa lisää ja muutama tuttavakin on heittänyt ideoita joista teema autoon on kehittynyt.

 

Milloin kyseinen projekti on lopullisesti valmis?

Kyllä tämän auton kanssa rakentelut alkavat olla loppusuoralla. Ideat loppuvat ja loputtomiin ei kannata rakentaa, ettei puuta ole pian liikaa.

 

Olet esitelmöimässä Motoparkissa, keiden kannattaisi erityisesti tulla kuulolle?

Varsinkin käsityötä tekevien tai käsityötä arvostavien ihmisten kannattaa ehdottomasti tutustua kyseiseen autoon.

Poltatko oikeasti sikareja ja juot konjakkia?

En polta. Konjakkia kyllä maistelen. Sikarit ovat autossa vain rekvisiittana.

Onko seuraava projekti jo tiedossa ja voitko paljastaa siitä jo jotain?

Seuraava projekti on jo suunnitteilla parin vuoden päähän. Merkissä pysytään ja suunnitelmia olen miettinyt. Eihän sitä tiedä, vaikka puu olisi osana sitäkin. Toimiva ja harvinainen rakentelu materiaali, niin miksei sitä käyttäisi. Rakentaisi jotakin ennennäkemätöntä puusta tulevaisuudessa.

RADALLE.com Motopark Festivaalit Siellä nähdään....