Uutiset

"Ahveniston moottorirata on Pohjois-Euroopan hienoimpia moottoriratoja, joka syntyi hylätystä sorakuopasta" - Lue Timo Heinosen näkemys

RADALLE.com Timeattack Omalla autolla radalle Ahvenisto Ahvenisto 50v

5.10.2017

 

Kansanedustaja Timo Heinosen puhe


"Omat muistot ovat täältä lapsuudestani kun rinteet olivat täynnä rallicross-faneja ja sieltä myös oman moottoriurheiluhistoriani pahimmatkin muistot. Muistamme tänään myös heitä kaikkia.

 

Radalla aikanaan sain monet kesät selostaa niin Sport2000-kisoja, formuloita, rallicrossia kuin Historic Gran Racea. Hienoja muistoja.

 

Mutta tämä vuosi ennen muuta juhlavuosi.

Tälle hienolle Ahveniston moottoriradalle mahtuu valtavasti tarinoita. Appara on ollut merkittävä osa lähes kaikkien moottoriurheilun huippu-urheilijoiden kehitystä tielle tähtiin  - yhtälailla kuin se on ollut jo pitkään satojen tuhansien harrastajien tärkein suorituspaikka Etelä-Suomessa.

Jo 1950 luvulla Hämeenlinnaan suunniteltua moottorirataa päästiin toteuttamaan monien vaiheiden jälkeen vuonna 1966. Everstiluutnantti Heikki Mikkola oli idean isä sekä käytännössä myös toteutti hankkeen yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Ahveniston harjulle valmistui eräs Pohjois-Euroopan hienoimpia moottoriratoja hylättyyn sorakuoppaan. Se oli jo syntyessään erittäin haastava ja sitä se on edelleen.

Rata valmistui 15. heinäkuuta 1967. Asfalttiradan pituus on 2 840 metriä. Radalla on kilpailtu monissa kansainvälisissä luokissa, esimerkiksi Formula 2 – lähtö 5. syyskuuta 1967, jolloin 1. Ahveniston ajoissa (tämä oli toinen kilpailu radalla) oli mukana monia sen ajan F1-huippuja, muun muassa Jim Clark, Graham Hill, Jack Brabham ja Niki Lauda. Myös moottoripyöräilyn tähdet vierailivat radalla useasti esimerkiksi vuosina 1973 – 1975 MM-Road Racingin 750cc-luokassa.

Yleisöennätys on vuoden 1985, jolloin järjestetty Tähtien kisat-kilpailu keräsi Ahveniston rinteille jopa 40 000 katsojaa. Myös EM-rallicross ja Ahveniston vauhtipäivät keräsivät lähes poikkeuksetta kummatkin yli 20 000 katsojaa.

Tänään alue on erittäin suosittu suorituspaikka niin kilpailijoille kuin muillekin alan harrastajille, talviharrastajia unohtamatta. Ahveniston moottoriradan uniikki ilmapiiriä eivät ole myöhemmin syntyneet suorituspaikat pystyneet himmentämään.

Viime vuodet ovat olleet alueelle suotuisia. Tästä iso kiitoa kuuluu radan nykyiselle isännälle Pertti Kurki-Suoniolle. Ahveniston Moottoriradalla on nyt uusi ympäristölupa seuraavalle 10 vuodelle. Lisäksi Ahveniston moottorirata on saanut kansainvälisen FIA Grade 4 –luokituksen useammalle vuodelle ainoana moottoriratana Suomessa. Tämä juhlakausi 2017 on ennätysvilkas niin kilpailujen kuin muidenkin tapahtumien osalta.

Moottoriurheilulla on vahva paikka meidän suomalaisten sydämissä ja myös siksi lajillamme on laaja ja vahva hyväksyntä myös suomalaisten keskuudessa. Sen hyväksynnän pitäminen vaatii kuitenkin meiltä aina vastuullisuutta niin äänien, huoltojen kuin kisojen seuraamisenkin osalta."

RADALLE.com Ahvenisto One More Time 7.10.2017

Vuoden viimeiset vedot kauden päätöspäivässä Ahvenistolla 7.10. ja rataa mennään VÄÄRÄÄN SUUNTAAN!

Lisäksi 6.10. ensikertalaisten päivä

Tapahtuman tiedot ja aikataulut

Facebook-tapahtuma