Uutiset

TimeAttack - uhka vai mahdollisuus?

RADALLE.com Timeattack modified alle 3000 kaahari Modified Competition

17.12.2017

Ensimmäisenä meillä esittäytyy Hannu Ruuskanen, 21, Helsingistä. Ruuskanen aloittaa TimeAttackin ajon tulevana kautena 98hv tehoisella etuveto 323F Mazdallaan. Kuskilla on tarkoituksena ajaa Clubin alle 3000cc. Hannu mainitsee, että vakiollakin pääsee lajiin mukaan!

Mieleenpainuvin hetki on nuorelle kuskille ollut Botniaring 2017, kokemus radalle pääsystä on ollut nautinnollista ja vapauttavaa. Hannu lisääkin kommentin ”Kerran ku ampasee radalle varikon päästä ni se tunne on vaan todella vapautunu ja muutenki tulee semmonen V#!%& JES! -hetki”.

Terveiset kuskilta uusille, tuleville kuskeille ja niille jotka suunnittelevat aloittavansa TimeAttackin ajon: ”Ajamaan kannattaa lähteä vaikkei siellä pärjäiskään. Kunhan vaa nauttii ajamisesta ni se riittää! Kannattaa toki aloittaa oikeesti lukemalla sääntökirjaa ja sit vasta alkaa miettimään miten omalla autolla pääsis mukaan.” TimeAttack vaatii mm. auton tieliikennehyväksynnän, kuskin hanskat, e-hyväksytyn kypärän ja kengät, mutta esimerkiksi turvakaaria, nelipistevöitä tai muuta turvavarustetta ei clubissa tarvita, lisää vielä Ruuuskanen.

Seuraavaksi kuullaan Jussi Karjalan, 33, kokemuksesta TimeAttackin parissa. Mieheltä löytyy Mazda Mx-5 Miata Eunos Roadster. Autoon on vaihdettu mm. 240hv Hondan moottori ja se on modattu rata-ajoon samalla ollen kuitenkin katulaillinen. Kuski on kauden 2017 ajanut Modified alle 3000cc, mutta aikoo rakentaa autoaan Modified Competition -luokkaan.

Kuskin sai mukaan lähtemään autourheilun pariin turvallisessa ympäristössä kaahailu erilaisia autoja ja kuskeja vastaan. Karjala mainitsee, että TimeAttackin pariin oli helppoa päästä: ”Alussa riitti kauppakassi ja pieni panostus.” Nykyisin kuskin kiinnostusta herättää porukan kehittyminen nopeampien autojen suhteen, uudet harrastajat ja ”mustat hevoset”. Kuski ilmaisee: ”Koskaan ei tiedä kuka on loppujen lopuksi se kovin.”

Jussilla on useita mieleenpainuvia hetkiä mutta hän nostaa ylös Botnian 2014 kisan 3. sijan kaatosateessa. Kaudet 2015-2016 jäivät kuskilta väliin, mukaan hän hyppäsi taas 2017 kaudelle. Kuski kertoi kauden olleen tasaista suorittamista keskikastissa ”uudella” autolla.

Kuskin vinkit aloittelijoille: Tule mukaan arkailematta, sillä club -luokka on helppo aloittaa siviiliautolla! ”Jos kuskilla on aijempaa kokemusta kilpa-ajosta ja kalustokin löytyy pihasta, kyllä sillekin luokka löytyy!” kannustaa Jussi. TimeAttack on edullinen tapa harrastaa autourheilua, mutta ei sekään ilmaista ole. Varaa rahaa koko kauden kausimaksuun ja sarjamaksuun! Suositeltavaa kuskin mukaan on myös hankkia uusi setti sääntöjen mukaisia renkaita ja uudet jarrupalat. Karjala lisää vielä että nesteiden on oltava kunnossa moottorissa sekä jarruissa. Muistettava on myös, että autokin voi mennä joskus rikki ja siihen voi tulla vikoja. On suositeltavaa katsoa auton kunto aina etukäteen. ”Heti alussa ei kannata ennen kautta viritellä liikoja, kyllä sitten ajamalla tulee heikkoudet ja hidastavat tekijät esiin.” Kuski muistuttaa vielä lajin vaativan reissumieltä, sillä kisat järjestetään ympäri Suomea.


© Mai Puttonen 

Viimesenä mutta ei vähäisimpänä kertoo 20 vuoden kokemuksen omistava Sami Hirvelä, 30, Vantaalta omista hetkistään autourheilun parissa. Autona kuskilla toimii vuosimallia 2001 Honda Integra Type-R. Autoa on hiottu ratakäyttöön unohtamatta katulaillisuutta, hevosvoimia autosta löytyy 245! Hirvelä ajaa Modified alle 3000cc, koska siinä saa ajaa täyttä rataa parhailla mahdollisilla katurenkailla mitä löytyy.

Omaa yksittäistä tähtihetkeä kuski ei mainitse, mutta tiukat kisat ovat usein jääneet hänen mieleensä. Sami vielä mainitsee: ”Tietenkin palkintogaalat ja niissä pokatut pokaalit ovat olleet upeita hetkiä.”

Kolmanneltakin kuskilta saamme kuulla lajin helppoudesta ja siitä miten halpa se on harrastuksena autojen parissa. Varikoilta ei unohdu kaverillinenkaan meininki sillä jokaista autetaan jos apua kysytään. Kuski mainitseekin olleensa itse neuvomassa ajolinjoja kokemattomammille kilpakumppaneille kyydissä istuessaan. Jos uusi kuski kokee olevansa hieman epävarma niin aina kannattaa kysyä apuja ja vinkkejä varikolla, kannustaa Sami.
Hirvelä korostaa, että sääntöihin on syytä tutustua ja niiden pääkohtiin varsinkin, jotta löytäisi oman luokkansa. Club -luokka soveltuu ihan perus sporttiautoille ilman isompia muutoksia, Modified ja Modified Competition luokat ovat kilpa-automaisille tai täysverisille kilpa-autoille. Unlimited taas on hurjimmille laitteille ja kuskeille, huomauttaa Sami.
Auton ei siis tarvitse olla viimeisen päälle laitettu, auton on sovelluttava radalla ajamiseen ja reissumieltäkin on muistettava pitää matkassa!

Kuskin kilpailemista tukee: Auto-Poutiainen, Ratarenkaat.com, Vantaan autolaite, Ti-Tarvike, M-Pro racing, Jäätelöseteli ja Futurez.


© Mai Puttonen 
Kansikuva: © Mai Puttonen 

Lisätietoa TimeAttackista: http://www.timeattack.fi/