Uutiset

Lajiesittelyssä Jääkarting 2019

28.1.2019

Jääkarting tarkoittaa kartinginajoa jään päällä nastarenkailla. Se on hauska ja mukaansatempaava talviharrastus, jota voi harrastaa koko perheen voimin. Jääkartingissa kiehtoo huima vauhdinhurma, jonka saavuttaa jo rauhallisimmillakin nopeuksilla. Perheen pienimmät voivat aloittaa lajin käyttäen aluksi hitaampia ajokkeja. Aikuiset sekä nuoret aikuiset voivat ajaa jo reippaammilla menopeleillä.

Jääkartingin avulla on helppo saada koko perhe ulkoilemaan sekä yhteisen harrastuksen pariin, sillä ratapäivillä jokaisella mukanaolijalla on oma tehtävänsä. Osa voi toimia kuskeina tiimissä ja muut perheenjäsenet voivat olla mukana esimerkiksi mekaanikkoina, kuvaamassa tai muuten vain huoltojoukoissa. Ratapäiville lähdetäänkin yleensä isommalla porukalla ja siellä myös pääsee tutustumaan uusiin samanhenkisiin ihmisiin. Jääkarting on edullinen harrastus, jossa budjetti tarvitaan auton hankkimiseen, ajovarusteisiin sekä ratapäivien maksuihin.

Ratapäivien ulkopuolella jääkarting vie kohtalaisen vähän talli-iltoja eli toisin sanoen huoltotoimenpiteitä vaaditaan vain vähän. Kilpuria on huollettava ja putsattava tarvittaessa, sekä tehtävä joitakin korjaustoimenpiteitä, riippuen siitä miten radalla on sujunut. Talli-illat ovat hauskoja, ja niihin voi osallistua koko perhe.

Kartingauto koostuu runkoputkesta, moottorista, penkistä, jarruista sekä bensatankista. Jääkartiksi kelpaa mikä tahansa runko, mutta tietysti hommaan löytyy myös varta vasten suunniteltuja runkoputkia. Yksi suosituimmista runkoputkista on Petrokart. Lisätietoja uusista Petrokarteista löytyy tästä. Käytettyjä runkoja löytyy parhaiten googlettamalla tai tiedustelemalla alan harrastajilta.

Moottoriksi sopii sääntöjen mukainen käytetty moottori. Moottorilistauksen löydät säännöistä. Käytettyjä moottoreita kannattaa kysyä karting-kauppiailta sekä lähimmästä moottoriurheiluseurasta.

Esimerkkibudjetti: runko 500-1000 €, moottori 0-1500 €, kypärä 100-200 €, lämpimät vaatteet, lämpimät ajohanskat 30-100 €, renkaat noin 180€ ja niillä ajaa noin kymmen vuotta, polttoaine 30-50 € / päivä, sekä lisäksi matkat radalle ja takaisin. Pidemmillä ratapäiväreissuilla vaaditaan tietysti majoitusta. Rata ja kilpailumaksut ovat n. 20-100 €.

Jääkartingia voi harrastaa kisaamalla RADALLE.com-jääratatapahtumissa sekä monissa muissa lajin tapahtumissa. Monet radat, kuten Botniaring ja Hyvinkään Vauhtipuisto ovat avoinna talvisin ja niissä voi ajaa jääkarteilla vapaissa ajopäivissä.

RADALLE.com-jääkarting

Kilpailut 2019:

19.1.2019 Botniaring

9.2.2019 Hyvinkää

23.2.2019 Pukkila

Säännöt:

 

Yleiset tekniset määräykset

Rengas: Venäläinen WKT nastarengas, -kitkarengas tai -kitkanastarengas. Valmistaja Dako (http://dako-karting.ru/) Nastarenkaan nastamäärä alkuperäisen mukaan, ts. ei saa esim tarkoituksella poistaa joka toista nastaa, alkuperäisen kokoinen henkilöauton nasta. Renkaan koko on 4.5x11-5. Etu- ja takarenkaat ovat samankokoisia. Keula- ja sivuponttonit ja takarenkaiden suoja ovat pakolliset. Puskureita ei saa täyttää täyteaineilla. Renkaat saavat olla sivusuunnassa ponttoonilinjan sisällä. Takarenkaiden suojan materiaali on joko metallia tai muovia. Suoja ei saa olla rengaslinjaa leveämpi
Minimipainoja ei ole. Karttiin saa asentaa lisäpainoja, mutta ne on kiinnitettävä penkkiin. Sääntöjä voidaan tarkentaa kauden aikana.
Kaikissa luokissa voi kilpailla joukkueena tai yksilönä.


Luokat:

Ice Super

Runko on vapaa, esim: venäläinen Petrokart. Moottori(t) on/ovat vapaa(t).
Modifioidut tai itse tehdyt kart rungot.
Nelipyöräjarrut sallittu ja moottori on vapaa.
Muista huomioida, että rengas asettaa painolle ja moottorille omat rajansa.
Jousitus on kielletty.

 

Standard

Jarru vain takapyörille. Runkoputkeen ei saa tehdä muutoksia.  Maavaraa saa muuttaa vain siten kuin rungon valmistaja on antanut mahdollisuuksia.
Moottorit: Rotax Max, Raket 120, Jun-A, TAG, KF2, KF3, KZ, Biland SA250, Vampire/SwissAuto 250, Briggs & Stratton World Formula ja  Yamaha KT 100. Moottori saa olla viritetty. Sallittuja moottoreita lisätään listaan pyynnöstä.
Rungon ei tarvitse olla luokiteltu. Polttoainetankin on sijaittava alkuperäisessä paikassaan ratin alla. Rattiputken maksimipituus on 60 cm mitattuna alalaakerin pinnasta ratin kehälle.  Penkin selkänojan on oltava joka kohdalta taka-akselin etupuolella. Penkin pohjan maksimietäisyys korkeussuunnassa runkoputken keskilinjasta on 6cm.

 

Junior Super 
Runko, vastaavat määritteet kuin Ice Superissa
Moottorit
Raket 60, Raket 85 kytkimellä, Raket 120, KF6 (Mini60), B&R World Formula, Rotax MiniMax ja Rotax Junior.
Kuljettajan ikä on 7 -> vuotta.

 

Junior

Runko, vastaavat määritteet kuin standardissa. Moottorit: Raket 60, Raket 85 kytkimellä, Raket 120, KF6 (Mini60), B&R World Formula ja Rotax MiniMax. Kuljettajan ikä on 7-12 vuotta.

Joukkueet:

Joukkue koostuu 1-5 jäsenestä.

 

Ajovarusteet:

Ajoasun on oltava yhtenäinen. Moottorikelkka haalari tai pilkkihaalari on hyvä. Kypärä ei tarvitse olla kart hyväksytty, esim crosskypärä ja lasit kelpaavat. Leukasuojalla varustettu ja ehjä. Materiaali oltava kuituvahvisteista muovia (lasikuitu, hiilikuitu, kevlar). Suositellaan erillisten lasien käyttöä (huurtuminen).

 

Lisenssi:

AKK:n peruslisenssi, kartingrajoitteinen tai yleinen. Juniorkuljettajien huoltajilla vähintään huoltaja- tai mekaanikkolisenssi. Kilpailut ajetaan AKK:n harjoitustapahtumavakuutuksen alaisena.

 

Muuta:

Kilpailussa erien lukumäärä on tapahtumakohtainen. Jokaisen joukkueen on täytettävä ilmoittautumiskaavake ennakkoon sivun alaosasta löytyvästä linkistä. Yksi joukkueen jäsenistä nimetään joukkueenjohtajaksi, joka vastaa joukkueestaan. Osallistumismaksu on Ice Super ja Standard 50-100 eur joukkueelta, Junior-luokka puoleen hintaan. Kilpailun järjestäjä varaa oikeuden muuttaa kilpailumaksuja. Maksu maksetaan kisapaikalla. Kaikissa luokissa seisova lähtö.

 

Säännöt ovat laatineet Petri Sääskilahti ja Jarkko Peräkivi.

Yhteydenotot lomakkeella tästä

 

Lisätietoja kilpailuista Facebookissa: Jääkarting ryhmä

Kilpailukutsut 2019

Hyvinkää

Pukkila(tulossa)

Ilmoittautumislinkit

Hyvinkää

Pukkila

Lisätiedot tapahtumista www.radalle.com/tapahtumat