Uutiset

Lajiesittelyssä Time attack

15.12.2019

Time Attack on Suomen nopein koppiautolla ajettava rataluokka.

 

Nykyisellään kaikkien ratojen rataennätykset alkavat olla Time Attack -kuljettajien hallussa. Time Attack -kilpailuita ajetaan RADALLE.com:in järjestämissä tapahtumissa kaikilla Suomen moottoriradoilla. Autot ovat jaetut kolmeen eri luokkaan: Club, Modified sekä Unlimited. Suomalaiset Time Attack -kuljettajat menestyvät muissakin rataluokissa sekä maailmalla ajettavissa Time Attack -kilpailuissa.

 

 

Timeattack on Suomen tuoreimpia ja nopeimpia ratakilpailuluokkia.

 

Tavallisesti, taikka totutusti radalla kilpaa ajettaessa ajetaan kilpakumppaneita vastaan ja voittaja on perinteisesti ensimmäinen maaliin tullut, mutta Timeattackissä vastuksena on vastustajista ankarin, kello: Nopeimman kierroksen ajanut voittaa kilpailun. Timeattackin hienous piileytyykin siinä että pelkkä ääretön nopeus ei riitä, vaan vaaditaan myös virheetön suoritus. Yhden kaarteen väärä ajolinja voi maksaa ensimmäisen sijan. Timeattackia voi ajatella ikuisena aika-ajona, jossa lajitteluiden osalta kuusi nopeiten rataa kiertänyttä pääsee finaaliin eli superlappiin. Superlapissa pitää kaikki osua kohdalleen, yrityksiä on vain yksi kierros. Kuljettajan on onnistuttava lämmittelyssä saamaan rengaslämmöt oikeaksi, osattava hakea sopiva etäisyys edellä ajavaan, säätöjen on osuttava kohdalleen, lähdön on onnistuttava oikeassa kohdassa, pitää ajaa virheetön suoritus ja auton on annettava kaikkensa voittaakseen kilpailun.

 

Timeattackkiin on helppo hypätä mukaan; laji on huomattavasti edullisempi harrastaa kuin monet muut rata-auto sarjat, kun osallistumismaksut ovat pienet, ajoaikaa on paljon ja varikolla vallitsee loistava yhteishenki.

 

Timeattack Finland -sarja ajetaan Suomessa ja se käsittää vuosittain 3-8 kilpailua, jotka ajetaan pääsääntöisesti RADALLE.comin tapahtumissa ympäri Suomea eri moottoriradoilla.

 

Mukaan mahtuu Suomen oma Nürburgring eli Ahvenisto, hurjista nopeuksista tunnettu Motopark, Etelä-Pohjanmaan kuningas rata Botniaring sekä Legendaarinen KeMoRa ja tietysti uusittu Alastaro. Aikaisempina vuosina on ajettu myös Pesämäellä. Timeattack päivä aloitetaan harjoitteluvuoroilla eli WARM-UPilla, jolloin kuljettavat tutustuvat rataan ja vallitseviin sääolosuhteisiin ja kukin Alaluokka ajaa oman vuoronsa. Yleisesti yksi vuoro kestää noin 10-20min. Harjoitusten jälkeen vuorossa on lajittelut, eli AIKA-AJOT, joiden kierrosaikoja lasketaan ja nopein aika jää määrääväksi. Aika-ajojen 6 nopeinta pääsee ajamaan SUPERLAPin joka on ns. pääsuoritus. Superlappiä ajetaan VAIN 1 KIERROS (Luokasta riippuen myös lämmittelykierroksia 1 tai puolitoista kierrosta), joten silloin on annettava kaikki. Jokaisen alaluokan 3 nopeinta palkitaan superlapin perusteella.

 

 

CLUB jaetaan kahteen alaluokkaan, Yli 3000cc (eli 2950cc ja siitä ylöspäin) ja Alle 3000cc (2949cc ja sen alle), ahdinkerroin on yleensä 1.6x ja 1.8x välillä. Clubissa on mahdollisuus kenen tahansa osallistua lähes olemattomalla kynnyksellä, koska kyseinen sarja on tarkoitettu vain tavanomaisille katuautoille (Auton tulee olla katsastettavissa tieliikenteeseen). Clubissa on kielletty mm isot aerodynamiikka osat, isot kevennykset, Semislick renkaat, ja vastaavasti vaadittua on etupenkkien etupuoleinen sisusta kokonaisena, katurenkaat jne. Clubissa ei tarvita FIA-hyväksyttyjä ajovarusteita tai turvakaaria, vaan huppari ja motocross kypärä riittää. Koska Clubin autot ovat katuautoja, nopeuksia pienennetään SHIKAANILLA.

 

MODIFIED on Clubista seuraava luokka, joka myös jaetaan clubin tavoin yli ja alle 3000cc (ahdinkerroin on yleensä 1.6x ja 1.8x välillä). Modifiedissä on kuitenkin näiden lisäksi vielä Competition alaluokka. Modifiedit ovat tarkoitettu nopeille katuautoille, budjettikilpureille ja muille pienemmän tason kilpa-autoille (Kuten roadsport, V1600, Rallisprint jne). Modifiedin pienemmissä luokissa (Yli ja Alle 3000cc) auto tulee olla katsastettavissa tieliikenteseen sekä vaaditaan turvakaaret, FIA hyväksyttyä ajovarustetta, mutta vastavuoroisesti saa ajaa semislicksillä, autoa saa keventää, aerodynamiikkaa lisätä jne. 

Modified Competitionissa mennään muuten samoilla säännöillä mutta auto ei tarvitse olla katsastettavissa tieliikenteeseen, Aerodynamiikka on vielä on vielä vapaampaa sekä muita pieniä vastaavia eroavaisuuksia. Modified Competition toimii myös usein ponnahduslautana Unlimited luokkaa varten.

 

UNLIMITED on timeattackin kuninkuusluokka, joka on nimensä mukaisesti lähes vapaa. Auto tulee olla kuitenkin sarjavalmisteinen.  Luokassa vaaditaan tietyt turvatoimet autosta, mutta muuten autot ovatkin aika vapaita. Unlimitedin autoissa on useasti suuret Aerodynamiikka osat, loppuun asti rakennettu ja hierottu moottori sekä voimansiirto jossa harvemmin on mitää edes alkuperäistä kunnioittavaa osaa jäljellä. Mukaan pääsee lähes millä vain "oikealla" kilpa-autolla (WTCC, GT300/GT500, Super Saloon, GT3, DTM jne.) mutta mukana on myös kotimaan hurjimpia virityksiä. 

 

 

Lisätietoa lajista, kuljettajista ja kilpailuista www.timeattack.fi!