Uutiset

DRIFTING sarja alkaa, SÄÄNNÖT LISÄTTY

20.4.2006

DRIFTING sarja alkaa






GTI Drifting Series by RADALLE.com


Tänä vuonna Artukaisissa 5.-6.5. katuradalla starttaa myös Suomen virallinen GTI-Drifting -sarja. Sarja toteutetaan yhteistyössä AKK-Motorsportin kanssa, ja se tullee näin ollen saamaan alusta alkaen TV-näkyvyyttä Motor Forumissa. Sarja tullaan nostamaan Suomen autourheilun kärkikastiin ja kuljettajille se tietää roimaa näkyvyyttä.


Drifting rantautuu Suomeen virallisesti vasta tänä kesänä.


GTi-Drifting Sarja = Sivuluisun kuninkuusluokka

Gti-Drifting -sarjan toteuttaa RADALLE.com yhteistyössä AKK:n kanssa.
RADALLE.com -organisaatio ja suomalaisen autourheilun kattojärjestö AKK-Motorsport ovat tehneet yhteistyösopimuksen, jonka tarkoituksena on saada Suomeen yhtenäinen ja turvallinen Drifting-standardi ja toimiva kilpailusarja. Tällä helpotetaan ja yhtenäistetään auton rakentelua, kuskien esilletulomahdollisuuksia, turvallisuutta ja sponsorien näkyvyyttä. Siis kaikki hyötyvät. AKK-Motorsportin kanssa yhteistyössä toteutettuun sarjaan on mahdollista osallistua yhtälailla myös jenkkiautolla, pääasia on vain että tehoa löytyy ja kuski on rattimies.

DRIFTING on uusi superlaji suoraan ajan hermoon. Sääntöinä noudatetaan hyväksi havaittuja kansainvälisiä sääntöjä Suomeen sovellettuna. Autot jaetaan kahteen eri luokkaan:

Luokka 1, GTI-sarjapisteistä ajavat
Turvavarusteet ja sarjavaatimukset täytettävä. Mahdollisuus sarjamestaruuteen ja osakilpailuvoittoihin. Autossa oltava turvakaaret ja kuppipenkki, ns. vähimmäisturvavarusteet. Auton ei ole pakko olla rekisteröity (ks. tarkemmat säännöt).

Luokka 2, street
Jotta kaikki halukkaat pääsisivät lajiin mukaan, on osallistuminen tehty mahdollisimman helpoksi. Kuka tahansa voi osallistua street-luokkaan omalla siviilikatsastetulla ja kilvellisellä autollaan. Edellyttää vain kypärää ja 4-pistevöitä. Tässä luokassa voi ajaa ja voittaa kilpailuja, mutta ei saada sarjapisteitä.
Tarkempia tietoja: www.radalle.com/drifting

Sääntöhelpotus kaudelle 2006: Mikäli street luokan auto päivitetään vastaamaan Luokka1:n vaatimuksia, (mm. turvavarusteet, muutokset tehtävä/ hyväksytettävä ennen viimeistä osakilpailua) on kuljettajan mahdollista saada kauden aikana keräämänsä pisteet käyttöön ja näin jopa mahdollisuus voittaa koko sarjan mestaruus.

Molemmat luokat ajavat yhdessä ja samoista palkintosijoista.

Tarkempia tietoja:
GTI-Sarja käsittää 8-10 osakilpailua. Vierailemme ympäri Suomea eri moottoriradoilla ja kaupungeissa.
Katso päivämäärät RADALLE.com-kalenterista.

Kauden loppuun mennessä erottuvat jyvät akanoista ja kunnia Suomen ensimmäisestä virallisesta drifting- mestaruudesta kuuluu GTi-drifting Mestarille.

GTi-Drifting-sarjan kauden 2006 palkinnot: (jaetaan kauden jälkeen eniten pisteitä keränneille)
1. 1000e
2. 500
3. 300
4. 200
5. 150
6. 100

Kyseessä on siis todellinen taiturilaji, tällä todella mitataan kenellä pysyy auto hallinnassa. Perinteisestä autourheilusta poiketen undergroud taustaisessa driftingissä voittajaksi selviytyy -ei nopein, vaan näyttävin ja taitavin kuljettaja. Pisteisiin vaikuttaa driftauskulma, nopeus, näyttävyys, savun määrä ja ajoneuvon hallinta.

Nyt on aika ilmoittautua mukaan sarjaan, lisätietoja drifting(ät)radalle.com ja www.radalle.com

Drifting säännöt vuodelle 2006.

1. Autojen kelpoisuusvaatimukset:
• autojen täytyy olla tunnettujen autonvalmistajien rakentamia, sekä nyt tai aiemmin kenen tahansa ostettavissa joko autokaupasta tai yksityiseltä.
• kaikkien autojen on oltava takavetoisia tai niiksi muutettuja etuvetoisia autoja.
• ralliautot, sprint, supersaloon ja super rallicross autot ovat myös sallittuja, mikäli takavetoisia (myös 4x4 jos etuveto poistettu).

2. Korirakenne:
• Ajoneuvo voi olla joko oikealta tai vasemmalta ohjattava, ohjauslaitteisto on auton valmistajan asentama ja tarjoama, eikä siihen sisälly mitään muuta mekaanista muutosta kuin ne, jotka ovat välttämättömiä puolenvaihdon aikaansaamiseksi.
• turvatyynyt (air-bags) saadaan poistaa korirakenteen ulkonäköä muuttamatta.
• korimateriaali ja sen paksuus tulee säilyttää alkuperäisenä (+10 % toleranssilla), lukuun ottamatta spoilereita ja korisarjoja jotka ovat vapaat.
• ns. putkirakennussarjan autot ovat kiellettyjä, eli ajoneuvot joiden runkorakennelma on tehty putkesta, joiden ympärille on kasattu lasikuidusta yms. materiaalista autoa muistuttava laite.
• kaikissa autoissa on säilytettävä auton alkuperäinen korin/rungon muoto (tunnistettavuus, alkuperäinen kattolinja säilytettävä.). Levikkeet, ns, korisarjat ja spoilerit sallittuja.
• iskunvaimentimien kiinnityspisteet vapaat.
• ajoneuvoissa tulee olla alkuperäinen korinumero alkuperäisessä paikassa sekä alkuperäisvalmistajan korilaatta mikäli mahdollista, mikäli kyseessä on ralli- , sprint-, tai super saloon-auto niin hyväksytään myös katsastuskortissa oleva numerosarja jonka kuljettaja myös esittää autosta. Korinumeroa ei myöskään saa muuttaa/häivyttää ja sen täytyy myös olla siitä ajoneuvosta johon se on kiinnitettynä. Korinumeron on oltava hyvin nähtävissä ja luettavissa.
• kaikki vaaraa aiheuttavat osat (akku, syttyvät tuotteet jne.), tulee kuljettaa ohjaamon ulkopuolella tai oltava paloturvallisesti suojattuna.

3. Autojen modifiointi:
• tehorajoitusta ei ole, moottori ja vaihteisto ovat vapaat säännöksistä.
• tehon lisääjinä ovat sallittuja: turbo/ twin turbot, remmiahdin, lastut , boksit, nitrot, sekä näiden kaikkien yhdistelmät ovat vapaat. Näihin liittyvän tekniikan tulee olla alkuperäisellä paikalla samoin auton moottorin.
• akku- ja jäähdytinlaitteiston saa siirtää auton taka-osaan (takalaatikkoon). Mikäli akku on siirretty, se pitää suojata (räjähdysvaaran sekä hapon takia). Myös + kaapeli täytyy suojata ja kiinnittää tukevasti.
• kaikki polttoainetta, nitroa tai muuta nestettä/kaasua sisältävät letkut tulee olla kiinnitettyinä koko matkaltaan vähintään 100 mm välein.
• pakoputkisto: vähintään 1kpl äänenvaimennin sekä katalysaattori (mikäli kuuluu alkuperäisvarustukseen) on oltava paikoillaan, äänenvoimakkuus ei saa ylittää 100dp:tä. (äänen mittaus mahdollinen katsastuksen yhteydessä, meluraja autoissa alle 100db. Mittaus suoritetaan 1m päästä 45 asteen
kulmassa pakoputken päästä. 4000 rpm)
(huom. matalampi ääni, muuten ei Ahvenistolla ajeta).
• renkaat on oltava tieliikennekäyttöön hyväksytyt tai vastaavat, joissa pintaa vähintään 2mm eli urat näkyvät ja tuntuvat, myös lähtöjen välissä ne voidaan mitata. Slix-renkaat ovat KIELLETTYJÄ.
• lasit oltava tieliikennelain mukaisesti läpinäkyvät, tuulilasi oltava alkuperäinen ja muut lasit saavat olla esim. läpinäkyvää pleksiä tms.
• mikäli autossa käytetään turvakaaria on niiden vähimmäisvaatimus olla ns. jokamiesluokan kaaret (saumallinen teräsputki jonka nimellishalkaisija on 42.4mm x 3.2mm); mallit löytyvät AKK:n sivuilta , www.akkmotorsport.fi/ säännöt, autojen tekniset määräykset ja kuljettajan ajovarusteet LIITE J, turvallisuusmääräykset.
• turvakaaren ja turvavöiden kiinnityspisteissä käytettävä vahvikelevyjä (100x100 mm, vähimmäispaksuus 5mm)
• kaikkien valojen yms. turvalaitteiden oltava toimintakuntoisia mikäli ovat paikoillaan. Umpiot teipattava. (rikkoontumisvaara).
• pallonivelten, iskunvaimentimien, tukivarsien yms. tulee olla hyvässä kunnossa. Kiinnityspuslat ovat vapaat.
• päävirtakatkaisijaa suositellaan.
• sammutinta/sammutinjärjestelmää suositellaan.
• käsijarru pakollinen mutta toimintatapa vapaa (vaijeri/hydrauli).
• ohjauspyörä on vapaa.
• iskunvaimentimien välitukia suositellaan (eteen/taakse).
• piiloon jäävästä tukirakenteesta yms. riittää todisteeksi valokuvia/ videomateriaalia.
• ovien tulee olla ulkopuolelta avattavissa.
• turvatankkia suositellaan .

4. Kuljettajan turvallisuus:
• kuljettajalle suositellaan kuppi-istuinta. GTI- luokassa pakollinen.
• kuljettajalla pakollinen, vähintään 4- pisteturvavyö (myös matkustajalla mikäli kyydissä) , suositellaan 6 – pistevöitä.
• kypärä pakollinen myös matkustajalla jos mukana kilpailussa (esim. moottoripyöräkypärät käyvät, suositellaan rallikäyttöön käyviä umpinaisia tai avonaisia kypäriä).
• suositellaan käytettäväksi tulenkestävää ajopukua sekä ajokenkiä ja hansikkaita, (ylimääräistä niskatukea myös suositellaan). GTI- luokassa nämä ovat pakollisia.

5. Ajoneuvojen kilpailukatsastus:
• katsastus on pakollinen kaikissa luokissa
• mikäli ajoneuvo ei läpäise katsastusta, se voidaan ottaa korjausten jälkeen uudelleen katsastettavaksi tietyn ajan puitteissa.
• katsastus koskee autoa sekä kilpailijan ajovarusteita.
• onnettomuuden tai vaurion sattuessa järjestäjä varaa oikeuden tarkistaa ajoneuvon kunnon ennen takaisin kilpailusuoritukseen päästämistä.

Vakuutus pakollinen, myös kilvettömille ajoneuvoille.
(vähintään voimassaolevat siirtokilvet ja niiden mukanatuleva vakuutus)

Kilpailun järjestäjä ei ole vastuussa kilpailusuorituksesta kilpailun aikana (vastuuvapaus).

Vähintään 2 tuomaria+ mittalaitteet arvostelee kilpailusuoritusta.


Arvostelusäännöt ja -säädökset

1. Drifting-arvostelu alkaa ensimmäisestä (esim. punaisesta) kartiotötteröparista jonka välistä ajetaan ja loppuu toiseen pariin. Tämä alue tunnetaan ”arvostelusektorina” ja mikä tahansa kilpailijan ajosuoritus tällä alueella arvostellaan tai voidaan jättää arvostelematta.
2. Mitä paremmin taidot saa näytettyä näissä sektoreissa (vähintään 3 kpl / kierros), ja kategorioissa (ajonopeus/ ajokulma/ ajolinja) sitä paremmat pisteet driftaaja saa.
3. Driftaus-suoritukselle annetaan maksimiaika joka ilmoitetaan kilpailupaikalla erikseen (esim. 5 min), jonka aikana rata kierretään niin monta kertaa kun sen ehtii ajamaan (myös kierrosten lukumäärä antaa pisteitä).
4. Ajolinja: Otetaan ennemmin drifting-linja kuin kilpa-ajolinja, jotta saavutetaan nopein ja agressiivisin drift(liuku). Linjan tulee olla lähes koko radan levyinen saadakseen huippupisteet. (auton vientiä poikittain pehmeästi läpi koko mutkan)
5. Spinnaaminen (pyörähtäminen) sekä osuminen esteeseen, kartioon tai ei pysy radalla/ sektorilla tuo miinuspisteitä.
6. Mikäli arvostelusektorilla pysähtyy / pysähtelee ja aloittaa uudelleen driftailun, saa miinuspisteitä.
7. Auton ääni/ murina tai meteli yms. temppuilu: Autosta välittyvä ääni, auton ”rääkkääminen” sekä yleisön hauskuuttaminen tuo bonuspisteitä, esim. suosionosoitukset yms.
8. Karsinnat pidetään aamulla, karsintakierroksella autot menevät radalle esim. 10 sek välein 5-8 kpl kerrallaan mikäli rata on sen muotoinen/ kokoinen että näin voi tehdä (päätetään ratakohtaisesti myöhemmin), tuomarit etsivät päivän parasta joka etenee seuraavalle tasolle.
9. Kaksintaistelu- Twin Battle: tässä drifting on parhaimmillaan, kun kaksi kuljettajaa näyttävät parhaat taitonsa toinen toistaan vastaan. Näissä taisteluissa arvostellaan kaikki muut osa-alueet, paitsi ajolinjaa ei arvostella. Mikäli takaa-ajava kuljettaja jää liikaa edellä ajavasta, hän saa matalat pisteet. Mikäli hän saavuttaa edellä ajavan ja liukuu vielä tämän eteen, hän saa korkeat pisteet. Jokainen pari saa 2 kierrosta molempien kuljettajien saaden näin mahdollisuuden takaa-ajoon.
10. Kohdat 8-9 päätetään ratakohtaisesti erikseen. Twin Battle otetaan käyttöön aikaisintaan 17.-18.6.2006 tapahtumassa.
11. Arvostelusektoreiden pisteytys kerrotaan myöhemmin.
12. Sarjapisteet GTI:ssä/ per kilpailu: 1. saa 20p, 2. saa 15p, 3. saa 10p, 4. saa 8p, 5. saa 7p, 6. saa 6p, 7. saa 5p, 8. saa 4p, 9. saa 3p, 10 saa 2 p ja kaikki loput saa 1 pistettä. Siis osallistumien kannattaa.

Kilpailijan ratasäännöt ja -tietoa

1. Ensin ajetaan harjoituskierros jolla tutustutaan rataan ja jolla voi lämmitellä samalla renkaita (ei polteta kuvioita pois renkaasta, tarkkaillaan ja voidaan jopa mitata ennen varsinaista kilpailusuoritusta.) Ei vaikuta kilpailuaikaan.
2. Kilpailusuorituksia on vähintään kaksi, joiden yhteispisteet vaikuttavat sijoitukseen.
3. Ruutulippu tai vastaava ilmoittaa koska ajosuoritus voi alkaa ja sama lippu ilmoittaa milloin se loppuu ja paluu varikolle siltä kierrokselta. Laiminlyönnistä voi seurata diskaus!
4. Keltainen lippu tarkoittaa että älä driftaa tällä kierroksella, vaara radalla/ radan vieressä tai rataa korjataan, koska olet osunut johonkin mikä vaikuttaa esim. radan muotoon
5. Punainen lippu tarkoittaa että drifting on lopetettu (esim. ajat holtittomasti tai jopa vaarallisesti!!!!!!!!) aja välittömästi varikolle, aiheuttamatta vaaraa kanssakilpailijoille tai katsojille tms.
6. Ei renkaiden polttoa tai kiihdyttelyjä varikkoalueella (sallittu burnis-alueella)
7. Mikäli joku henkilö tai henkilöt teamistä osoittavat aggressioitaan tai käyttäytyvät tavalla, jota ratavirkailijat/ järjestävän seuran/ tapahtumapaikan henkilökunta pitävät epäturvallisena, heidät tullaan poistamaan alueelta ilman pääsylipun tms. hyvitystä.
8. Kolarin, esim. esteeseen tai rikkoontumisen tms. syiden takia auton jäädessä radalle pyydetään kuljettajaa näyttämään että kaikki ok ja nousemaan autostaan mikäli pystyy/ pääsee omin avuin, muuten ratahenkilöstö rientää paikalle auttamaan tai sammuttamaan esim. tulipaloa tms.
9. kuljettajan/ auton on pysyttävä radalla koko arvostelusektorin ajan tai tulee hylkäys tältä sektorilta
10. Kuljettajan/auton vaihdot eivät ole sallittuja kilpailun aikana.
11. Mekaaninen vika tai henkilövahingot kilpailun alkamisen jälkeen, eivät oikeuta osallistumis- yms maksun korvaamiseen.
12. Toisten kilpailijoiden autoihin koskeminen vahingoittamis- yms tarkoituksessa, ovat syynä diskaamiseen ja tapahtumapaikalta poistamiseen.
13. Tapahtuman sääntöjen laiminlyönti tai rikkominen aiheuttaa välittömän hylkäämisen (diskaus) ja tietyissä olosuhteissa poistetaan tapahtumapaikalta sekä koko teamille annetaan porttikielto tuleviin tapahtumiin määräajaksi.


Tapahtuman henkilökunnalla, (joiden kaulanauhassa lukee RADALLE.COM Full Access) , on oikeus antaa suullisia varoituksia/kehoituksia, taatakseen turvallisen tapahtuman. Mikäli kilpailija/ teami jättää noudattamatta näitä varoituksia/ kehoituksia, hänet diskataan välittömästi! Säännöissä pätee nollatoleranssi.

Nämä säännöt ovat alustavat ja näillä säännöillä ajetaan 6.5. ja 14.5. tapahtumissa. 17.6.2006 Alastarolla pidetään GTi-Drifting ajajien ja järjestäjien kesken sääntökokous jossa sääntöihin voidaan tehdä parannuksia/ muutoksia. Ottakaa rohkeasti kantaa. Säännöt on tehty ajamisen helpottamiseksi , yksinkertaistamiseksi sekä turvallisuusnäkökökulmat huomioiden.


Kilpailulisenssi vaaditaan eli: street luokassa riittää kertalisenssi (14€) jonka pystyy hankkimaan kilpailupaikalta INFO pisteestä ja sarja eli GTI-luokassa vaaditaan AKK:n juniori tai vastaava kilpailulisenssi jonka saa AKK:lta

Ilmoittautua voi lajivastaavalle tai paikanpäällä infopisteessä. Ennakkoilmoittautuminen suositeltavaa!

Lajivastaava: matti.lahtila (miukumuiku) radalle.com puh 040 5576366

copyright by RADALLE.com / R-Pro Oy